New York: Procitana imena poginulih

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Deset godina nakon teroristickih napada 11. rujna 2001. Amerikanci su, ujedinjeni uz dvojicu predsjednika, obilježili nevidenu tragediju koja je duboko promijenila njihovu zemlju.

U New Yorku, uz pojacane mjere sigurnosti, predsjednik SAD-a Barack Obama sa svojim prethodnikom Georgeom W. Bushom nazocio je svecanosti u pocast 3.000 ubijenih u napadima. Svecanost se kao i svake godine odvijala blizu mjesta na trgu na Nultoj tocci gdje se gradi spomen-obilježje posveceno svim poginulima na taj dan u New Yorku, Pentagonu i u Pennsylvaniji.

Procitana su imena poginulih, a minutama šutnje obilježena su vremena kada su dva zrakoplova udarila u tornjeve blizance Svjetskog trgovackog centra u New Yorku te kada su pali, kao i tocno vrijeme napada na Pentagon u Washingtonu i pada zrakoplova u Shanksvilleu u Pennsylvaniji.

Minutom šutnje u 8.46 sati po lokalnom vremenu, kada se prvi zrakoplov zabio u sjeverni toranj WTC-a, odana je pocast preminulima, dok je u 9.03 sati, u vrijeme kada se drugi avion zabio u drugi toranj, bila još jedna minuta šutnje.

Takoder, minuta šutnje u 9.37 sati bilježila je dogadaj kada se Let 77 zabio u Pentagon, a u 10.03 sati Amerikanci su odali pocast putnicima u avionu United Airlinesa, koji su se suprotstavili otmicarima i srušili zrakoplov.

Obama je zatim otišao u Shanksville i Pentagon, a potom na koncert u Kennedy Center u Washingtonu.

Još je nekoliko svecanosti održano je u New Yorku, medu kojima i u katedrali St. Patrick, i to za 343 vatrogasca poginula tog dana. Jedna je svecanost održana i na US Openu. Desetogodišnja teroristickih napada na SAD obilježena je diljem planeta.

Putnici s leta 93 medu najhrabrijima u americkoj povijesti

Cetrdeset putnika na letu 93 koji su se 11. rujna suprotstavili otmicarima izveli su jedno od najhrabrijih djela u americkoj povijesti, rekao je bivši americki predsjednik George W. Bush na svecanosti otvorenja prve faze memorijalnog spomenika u Shanksvilleu u Pennsylvaniji.

Zrakoplov tvrtke United Airlines na letu 93 od New Jerseyja do San Francisca otela su cetvorica otmicara. Pretpostavlja se da se zrakoplov trebao zabiti ili u Bijelu kucu ili u zgradu Kongresa.


Podijeli: Facebook Twiter