New York: Kineski i japanski diplomati o krizi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Japanski i kineski ministar vanjskih poslova sastali su se u utorak navečer u sjedištu UN-a u New Yorku kako bi razgovarali o krizi u Istočnome kineskom moru zbog koje su zategnuti odnosi tih dviju zemalja, rekli su diplomati.

Koichiro Gemba i Yang Jiechi opetovali su teritorijalne zahtjeve svojih zemalja na te sporne otoke, dodaju diplomati.

Kako navodi kineska službena agencija Xinhua, Gemba je ponovio da Tokio želi nacionalizirati tri otoka arhipelaga koja je otkupio od privatnog vlasnika, a njegov kineski kolega je ponovo istaknuo da je to "očita povreda teritorijalne cjelovitosti Kine".

Japanska agencija Kyodo piše da je japanski ministar pozvao Kinu na suzdržanost i da je novinarima rekao kako je susret protekao u "tmurnom" ozračju.

Susret je nastavak razgovora na ministarskoj razini koji su se u utorak održali u Pekingu, ali na njima nije postignut nikakav vidljiv napredak.

Kinesko-japanska kriza u Istočnome kineskom moru produbila se u utorak kada je u japanske teritorijalne vode oko otočja Senkakua ušlo osam brodova tajvanske obalne straže i više desetaka ribarskih brodica. Otočje Senkaku pripada Japanu, ali ga prisvajaju i Peking i Tajvan koji ga nazivaju Diaoyu.

Napetost je naglo porasla početkom rujna kada je japanska vlada otkupila tri otoka od privatnog japanskog vlasnika. Peking je odmah odlučio poslati brodove prema tom malenom otočju, a diljem Kine su cijeli tjedan održavani protujapanski prosvjedi. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter