New York: Izvanredno stanje zbog snježne oluje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Guverneri New Yorka i New Jerseya proglasili su izvanredno stanje i zamolili stanovnike da ostanu u kucama jer je u cetvrtak sjeveroistok SAD-a zahvatila velika snježna oluja, pri cemu je odgodeno ili otkazano tisuce zrakoplovnih letova.

Prva velika zimska oluja u 2014. godini donijela je niske temperature i jake vjetrove koji pušu od doline Mississippija do obale Atlantskog oceana. Oluja je zahvatila dijelove Nove Engleske, ukljucujuci i Boston, koji se pripremaju za snijeg koji bi do petka ujutro mogao napadati tridesetak centimetara. "Kao što se zimska oluja razvija, donoseci obilan snijeg i jake vjetrove u mnogim dijelovima države, pozivam sve gradane New Yorka na oprez, izbjegavanje putovanja i boravak u zatvorenom prostoru ", rekao je guverner New Yorka Andrew Cuomo.

Do otkazivanja letova zrakoplova došlo je u trenutku kada su se mnogi putnici vracali sa blagdana, a službenici u bostonskoj Medunarodnoj zracnoj luci izjavili su da je u cetvrtak poslijepodne i navecer otkazana cetvrtina planiranih letova. Ed Freni rekao je da su dvije piste ostale otvorene i kako ocekuje da ce zracna luka ostati otvorena sve dok to bude sigurno.

Zbog snažne snježne oluje do sada je u SAD-u otkazano gotovo 2.500 letova, a njih još 7.000 je odgodeno. Najviše su pritom pogodene zrakoplovne luke u Chicagu i Newarku. U New Yorku se tri najvece zrakoplovne luke pripremaju za zbrinjavanje putnika ciji su letovi otkazani. Cuomo i guverner New Jerseya Christie naložili su da u petak budu zatvoreni državni uredi koji nisu od vitalne važnosti, rekavši da se najgore ocekuje izmedu cetvrtka navecer i petka rano ujutro. U petak ce u državi New Jersey biti zatvorene i javne škole, rekao je Christie. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter