Ne nasjedajte na lažne poruke sa znakom MUP-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Ova je poruka za svaku ženu. Naidete li na uplakano dijete na ulici koje vas moli da ga odvedete na odredenu adresu ne cinite to, vec odvedite dijete u najbližu policijsku postaju. Ne vodite dijete na adresu koju vam navodi kao svoju – to je nov nacin bandi da kradu, siluju i otimaju žene", glasi e-mail i facebook poruka koja neko vrijeme kruži internetom, a u svom zaglavlju nosi logotip MUP-a i Ministarstva pravosuda.

Na pitanje je li uistinu rijec o službenom upozorenju tih ministarstava, moguce, potaknutom nekim tragicnim dogadajem na kakva upozorava žene, u MUP-u odgovaraju kako nemaju informacije o uznemiravanju javnosti putem ovakvih e-mailova.

Do sada policija, navode, nije zaprimila ni jednu ovakvu ili slicnu prijavu. Drugim rijecima, nije rijec o službenom upozorenju ovih institucija, niti je, koliko je policiji poznato bilo prijava zbog kojih je upozorenje pušteno u "eter".

Tko je njegov autor, ostaje nepoznato, baš kao što je nepoznato i porijeklo slicnih upozorenja koja kolaju internetom, primjerice onog da se ne isprobava odjeca u kineskim trgovinama, jer se iz garderobnih kabina u tim trgovinama, kaže upozorenje, ne izlazi.

Rijec je o lažnim upozorenjima koja bezrazložno stvaraju paniku, i averziju prema, u ovom slucaju, kineskim trgovinama. S druge strane, kad je uplakano dijete u pitanju možda je ipak bolja varijanta odvesti ga na policiju negoli na nepoznatu adresu.


Podijeli: Facebook Twiter