Ne nasjedajte na "carobne" kugle za rublje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dvjestotinjak kuna za tisucu pranja rublja bez deterdženta i omekšivaca?! Zvuci odlicno, no jesu li reklame za ekološku kuglu za pranje rublja koje možete vidjeti na internetu i televiziji istinite?

Ekološke kugle za pranje rublja bombasticno se reklamiraju na televiziji, a može ih se kupiti za dvjestotinjak kuna. Jednom kuglom navodno možete prati rublje tisucu puta bez deterdženta i omekšivaca. Štedi energiju, ne izaziva alergije i cuva okoliš za razliku od mirisnih kemikalija koje inace koristimo za pranje odjece.

Da je tako, racunica bi bila odlicna. No može li ova kugla zaista oprati rublje kao deterdžent? Ne može. Potvrdila je to prof. dr. sc. Marica Ivankovic s Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveucilišta u Zagrebu.

Naime, proizvodaci kažu da ekološka kugla sadrži keramicke kuglice i magnetnu snagu. Jadan od proizvodaca cak spominje djelovanje infracrvenih zraka. Sve to, laicki receno, pomaže vodi da prodre dublje u tkaninu. Magneti smanjuju površinsku napetost vode, cime se prljavština lakše odvaja od rublja.

Rublje miriše? Po cemu? Po magnetima?

No, da je rijec o zavaravanju potrošaca, najbolje pokazuje prizor iz TV reklame. Zadovoljna korisnica vadi iz perilice rublje koje je oprala kugla i oduševljeno ga miriše. Nije spomenuto da magneti i keramicke kuglice otpuštaju i miris...

"Neke tvrdnje proizvodaca kojima se opisuje djelovanje eko kugle vrlo su upitne i znanstveno neutemeljene. Tako zbunjuje spominjanje infracrvenih zraka te promjena alkalnosti vode pod utjecajem magnetskog polja. Meni se cini da se ipak radi o marketinškoj muljaži koja se prikriva loše odabranim i pogrešno tumacenim znanstvenim spoznajama", rekla je za tportal Marica Ivankovic.

Kaže da ispada da se pod utjecajem magnetskog polja od vode može dobiti lužina, što je, prema rijecima prof. Ivankovic, nonsens.

Svejedno je stavite li kuglu ili kamen

Te tvrdnje potvrduje i americki biokemicar Stephen Lower. Na svojim internetskim stranicama obracunava se sa pseudoznanošcu i lažnim reklamiranjem. Koliko su ekološke kugle doista korisne,govori jedna njegova recenica: 'Najbolje što se može reci o magnetskoj kugli za pranje jest da ona rublje može protresti, no isto možete postici bacite li u bubanj perilice rublja obican kamen. Drugim rijecima, ova je naprava bezvrijedna."

Stoga ne nasjedajte na slatke rijeci oglašivaca jer carobna kugla ne pere rublje kao deterdžent.


Podijeli: Facebook Twiter