Ne možemo više, bune se učenici Medicinske

Učenici Medicinske škole (M. ANGELINI)
Učenici Medicinske škole (M. ANGELINI)

"Ne možemo više, umorni smo, u školi smo cijeli dan. Svi učenici srednjih škola imaju maksimalno 32 školska sata tjedno, a mi preko 40 sati!", kažu ogorčeni učenici trećih razreda Medicinske škole u Puli zbog prevelike satnice koja im je uvedena novim petogodišnjim programom, čija su oni prva generacija. Kako bi pokazali da misle ozbiljno jučer su u jednom trenutku odbili ući u razrede i najavili da će štrajkati sve dok se problem ne riješi. S njima smo se susreli upravo u tom trenutku.

Sve je počelo večer ranije kada su uputili otvoreno pismo na facebook stranicu Vlade tražeći da im se osigura obrazovanje kakvo imaju srednjoškolci ostalih struka.

Situacija je jednaka u svim zdravstvenim školama gdje se obrazuju učenici za zvanje medicinske sestre/tehničara opće njege, ali kažu nam pulski učenici, oni su prvi koji su se odlučili otvoreno pobuniti. Napominju da nemaju ništa protiv škole i svojih profesora jer oni nisu ništa krivi, već protiv nadležnih u Vladi i Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta koji su umjesto dotadašnjeg četverogodišnjeg uveli ovaj program radi prilagodbe Europskoj uniji. - Praksa nam traje od 8 do 11 sati, a nakon toga imamo nastavu od 11.30 do 15.30 i tako svaki dan. Osim toga, mnogi od nas idu na dodatnu nastavu zbog priprema za državnu maturu jer u redovnom školskom programom nemamo sve predmete. Ja sam iz Rovinja i dižem se u 6, a doma sam u 18 sati. Tek tada počinjem učiti i spremati zadaću za sljedeći dan. Iscrpljeni smo! pričaju nam učenici koje smo zatekli ispred učionica.

Kap koja im je prelila čašu najnovija je odluka koja je nedavno stigla školama medicinske struke da će, uz sadašnju praksu, dodatnih 120 sati opće zdravstvene njege morati odraditi prije završetka nastavne godine. Prethodne su generacije učenika pak ove sate imali tijekom ljeta, odnosno do kraja školske godine, i to u zdravstvenoj ustanovi najbližoj mjestu stanovanja.

Ravnateljica škole Gordana Ćoso ne samo da je potvrdila riječi učenika već je izrazila i zabrinutost. I sama je svjesna situacije u kojoj se nalaze djeca te je pokušala smiriti tenzije pozvavši učenike da se vrate na nastavu, da bi kasnije izjavila da se u školi normalizirala. Za komentar smo pitali Ministarstvo, ali odgovor još čekamo. (Maša JERIN)

CIJELI TEKST U DANAŠNJEM TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter