Ne možemo graditi zajedništvo s ekstremnom desnicom

Polaganje vijenaca na spomen-obilježje (MILIVOJ MIJOŠEK)
Polaganje vijenaca na spomen-obilježje (MILIVOJ MIJOŠEK)

Sedamdeset i dvije godine prošle su od stradanja sela Gajana nedaleko Vodnjana u Drugom svjetskom ratu kada su u noći s 26. na 27. siječnja 1944. godine jake njemačke snage napale partizansko selo iz pravca Vodnjana i Cukrića. Nijemci su na mjestu ubili 15 mještana, a potom su spalili selo.

Tada je poginulo 42 mještana, a 20 ih je odvedeno u logore - 10 žena i 10 muškaraca. Od žena se njih devet vratilo u Gajanu, a od muškaraca samo jedan. Svih se tih događaja prisjetio pred brojnima okupljenima u subotu u Gajani kod spomen-obilježja palim borcima i žrtvama fašističkog terora predsjednik vodnjanskog Saveza antifašističkih boraca Anton Ferlin, voditelj ovogodišnje komemoracije. Tom se prilikom nije samo prisjetio nevinih žrtava koje su pale u borbi za domovinu, već se kritički dotaknuo i najnovije političke situacije u zemlji.

- Danas se dešava da naš predsjednik vlade Tomislav Karamarko izjednačava Tita i Hitlera. To je sramota. Zbog toga bi ga trebalo smijeniti, ali i novog ministra kulture koji tvrdi da je antifašizam floskula. To je laž. Tito je bio vizionar, kazao je Felin dodavši kako je upravo Tito 1974. godine promjenama u Ustavu tadašnje Jugoslavije nakon Hrvatskog proljeća uveo odredbe da se svaka republika može odcijepiti što je početkom devedesetih najprije iskoristila Slovenija, a potom Hrvatska. Pred brojnima okupljenima kazao je kako su kasnije u jeku Domovinskog rata svi Srbi proglašeni četnicima, a svi Hrvati ustašama što ne podržava.

- Emigracija nam je došla soliti pamet. Kao da su oni oslobodili našu zemlju, a ne antifašisti na čelu s Josipom Brozom Titom, kazao je Ferlin, ali i pozvao današnje političare da ne budu ljuti protivnici nego zdravi rivali, što se kaže on, odnosi i na HDZ te IDS. Dodaje da nikome nije želja ponovno ratovati jer kako to izgleda biti u ratu Gajana je najbolje iskusila davši tolike žrtve. Ni Tomo Ravnić, predsjednik istarskog Saveza antifašističkih boraca i antifašista, nije propustio priliku komentirati najnoviju hrvatsku vlast koju naziva ekstremnom desnicom.

- Sa stanovišta religije zločin je zločin, ali sa stanovišta povijesti, etike, pravde i morala, nisu isti zločini sukobljenih strana u ratu. Velika je razlika jer je na našoj strani pravda i legitimitet, a na suprotnoj strani agresija, represija i bezakonje. Žrtve jesu žrtve, ali nisu sve žrtve iste i nisu sve žrtve nevine. Tu se razilazimo s našim oponentima, s onima koji demoniziraju našu povijest i koji siju mržnju u našem društvu. Prvi puta su građanske stranke koje bi trebale biti konzervativne napredne stranke kao što su HDZ, HSS ili HSLS-om doveli na vlast ekstremnu desnicu, kazao je Ravnić koji se pita zašto se Hrvatske na ugleda u napredne demokracije poput Francuske gdje se politička i kulturna javnost udružila da bi spriječili prodor francuske desnice. Istaknuo nje da se trenutno u Hrvatskoj ugrožavaju elementarna ljudska prava.

- Naše se društvo zbog prisutne nepravednosti dijeli i polarizira. Deset posto građana Hrvatske posjeduje 80 posto štednje koja nije mala. Po Hrvatskoj se šeću takozvani "ugledni" građani koji su na misteriozan, upitan i prljav način stekli velika bogatstva. I nitko ih ništa ne pita. To su velike socijalne nepravde koje mi više ne možemo izdržati. Pitamo se kuda idemo. Svi se naši državnici pozivaju na zajedništvo, počevši od predsjednice Republike, ali zajedništvo ne možemo graditi na platformi ekstremne desnice, na reviziji i krivotvorenju povijesti. Mi jesmo za normalan odnos, ali ekstremne desnica širiti mržnju i djeluje destruktivno. Prisutna je nesnošljivost u društvu i tome se moramo suprotstaviti, rezolutan je bio Ravnić komentirajući kako je najnoviji, kako kaže, ustaški marš u Zagrebu, nešto strašno. Najviše ga je dirnula činjenica što su ti prosvjednici nosili maketu partizanke koja simbolizira zločinku.

- To bi značilo da smo svi mi antifašisti zločinci za njih. Što onda oni misle o Istri i nama? Zašto smo onda mi tolike žrtve dali? Više je Istra dala žrtava u NOB-u nego što je dao cijeli domovinski rat. Diskriminirani smo u odnosu na branitelje iz Domovinskog rata, kazao je Ravnić. Zaključio je kako stopostotni invalidi iz NOB-a primaju mirovinu od oko pet tisuća kuna, a oni iz Domovinskog rata oko 25 tisuća. Komemoraciju su organizirali Udruga antifašističkih boraca i antifašista Grada Vodnjana te Grad Vodnjan. (B. BAN)

 


Podijeli: Facebook Twiter