Ne možemo dozvoliti dalju fašizaciju države

(D. MEMEDOVIĆ)
(D. MEMEDOVIĆ)

Na Stanciji Bembo nedaleko Rovinja u subotu je svečano obilježena 72. obljetnica osnivanja talijanskog partizanskog bataljuna Pino Budicin, u nazočnosti antifašističkih boraca i uzvanika iz svih krajeva Istre. Na spomenik ovom povijesnom događaju položen je vijenac, a veliki narodni zbor, malo ometan slabom kišom, otvorili su kao domaćini načelnik općine Bale Edi Pastrovicchio, te tajnik organizacije rovinjskih antifašista Romeo Matošević.

Matošević je podsjetio na dane drugog svjetskog rata na Rovinjštini i na 4. travnja 1944. godine kada je na Stanciji bembo osnovan bataljun Pino Budicin, tako nazvan u spomen na jednog od najznamenitijih rovinjskih antifašista koji je poginuo svega dva mjeseca ranije. Bataljun je ušao u sastav istarske brigade Vladimir Gortan, sudjelovao je u borbama u Istri, Hrvatskom primorju, Gorskom kotaru i Lici, a u završnim ratnim operacijama njegovi su borci oslobodili Ogulin, sudjelovali u borbama za oslobođenje Pazina i prvi ušli u oslobođenu Pulu. Borci bataljuna Pino Budicin zaslužili su ukupno dvije stotine odlikovanja, a sedam ih je i danas živo, "pa im želimo lijep, ugodan i pristojan život", zaključio je Matošević.

U ime Udruge veterana domovinskog rata skup je pozdravio brigadir Marijan Mužnić, a nakon njega uzvanicima se obratio rovinjski gradonačelnik i saborski zastupnik Giovanni Sponza.

"Stancija Bembo nije mjesto običnog susreta, tu naime odajemo dužno poštovanje časnim i hrabrim ljudima Rovinjštine koji su ustali protiv fašizma kao najvećeg zla dvadesetog stoljeća", naglasio je Sponza, te upozorio na sve glasnije obezvređivanje antifašizma obmanama i lažima, izvrtanjem sustava vrijednosti, ksenofobijom oživljavanjem ustaštva i "nacionalizmom puno gorim nego što je bio početkom devedesetih", posebno izdvajajući nedavno zagrebačko postrojavanje crnih košulja kao sumrak zdrave pameti.

Ako se tako nastavi, ukazao je Sponza, djeca više neće moći naučiti tko su bili fašisti a tko antifašisti i kakva su strašna djela činili Hitler i njegovi istomišljenici, te naglasio kako je "antifašizam civilizacijska vrijednost i jasan stav protiv nejednakosti, netolerancije i nacionalizma". Zato je na svim antifašistima odgovornost da posebno mladima objasne njima razumljivim rječnikom da "antifašizam štiti osnovna ljudska prava svakog čovjeka".

"Isto to što je rekao gospodin Sponza mi smo rekli predsjednici prije desetak dana u Zagrebu, i upozorili smo ju da ne može biti predsjednica samo polovice Hrvatske", rekao je na početku svoga obraćanja predsjednik organizacije istarskih antifašista Tomislav Ravnić. "Građanske stranke dovele su na vlast radikalnu desnicu i zato nam se sve to događa, a današnji predsjednik HDZ-a uspoređuje Tita s Hitlerom, pa kuda to vodi? Budimo i zajedno i budimo snažni, jer ako ova vlast ne promijeni kurs, morat ćemo nešto učiniti jer ne možemo dozvoliti dalju fašizaciju naše države", bio je odrješit Ravnić.

Istarski župan Valter Flego je pak naglasio kako je antifašizam civilizacijski temelj današnjeg svijeta, i kako su se "naši partizani borili za sudbinu cijelog čovječanstva i čovječnosti, i zato su dio naše kolektivne memorije i ponosa, i zato je naša odgovornost bespogovorno ih braniti".

Međutim, 70 godina nakon završetka Drugog svjetskog rata još živimo u svijetu koji gazi ljudska prava i "sramota je naše civilizacije što iz strašnog iskustva Drugog svjetskog rata nismo dovoljno naučili", naglasio je također Flego, ukazavši na probleme terorizma, izbjeglica, žica i ograda, ali i "fašističkih povika koji nas vraćaju u mračno doba povijesti, ali mi smo ih dužni raskrinkati i umjesto oživljavanja neprijateljstava koja su donijela tragediju na ove prostore trebamo graditi mostove prijateljstva i suradnje, a ne mržnje, razdora i žice".

Župan Flego je također izvijestio kako je upravo dovršeno tiskanje udžbenika "Antifašizam u Istri", koja će se dijeliti školskoj djeci kako bi saznala više o tom dijelu istarske povijesti, o kome se govori i kroz zavičajnu nastavu u školama. U kulturno-umjetničkom dijelu programa na Stanciji Bembo sudjelovali su limena glazba iz Rovinja, zbor KUD-a Marco Garbin iz Rovinja, zbor Udruge umirovljenika Rovinja Nuvola, mladi pjevači iz OŠ Bernardo Benussi i Zajednice Talijana Rovinja, te KUD Plesarin iz Rovinja. (Davor ŠIŠOVIĆ, snimio Danilo MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter