Ne može se živjeti samo od turizma

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Od turizma se može živjeti, ali samo kao od deserta istarskog gospodarstva. S turizmom se u Istri može živjeti kvalitetnije nego drugdje", rekao je Marino Roce, predsjednik HDZ-a Istre na konferenciji za novinare u Pazinu cija su tema bile gospodarske prilike u Istri.

Roce je pozvao lokalne vlasti kroz prostorno plansku dokumentaciju podrže investicije koje idu u pravcu razvoja industrije, posebno preradivacke, i otvaranja novih radnih mjesta. Do investicija se dolazi sve teže, a kako predstoje rebalansi proracuna zbog njihovog slabijeg punjenja zbog recesije, Roce strahuje od daljnjeg kompliciranja situacije ako se bude odlucilo štedjeti na izradi prostornih planova.

Istra ima perspektivu i u poljoprivredi posebno zbog plasiranja proizvoda na ovdašnje turisticko tržište. Zato Roce poziva na objedinjavanje proizvodnje zbog manjih ulaznih troškova i zajednicki plasman na tržište u cemu bi trebala pomoci Istarska županija kroz tvrtke MIH i AZRRI što se i sada djelomicno cini.

Smatra da na turizam može otpadati oko 25 posto gospodarstva dok se zadnjih godina u Županiji nije razmišljalo o onim granama koje mogu biti nositelji stabilnosti gospodarstva Istre.

Predsjednik istarskog HDZ-a je pozvao lokalne vlasti da revidiraju obracune prikupljanja i odvoza smeca. Nekim su obiteljima racuni i do tri puta veci nego ranije što ne smatra utemeljenim jer kvaliteta usluge nije poboljšana, a i to je velik atak na kucne proracune. "Revizijom treba utvrditi radi li se o nesporazumu ili poigravanju s gradanima. Možda je to povecanje negdje i realno, ali u vecini slucajeva nije", tvrdi Roce.

Stjepan Gabric
, potpredsjednik istarskog i predsjednik HDZ-a Pazina je istakao da ce se ovdašnji HDZ-ovci založiti po stranackoj vertikali da Trgovacki sud u Pazinu, unatoc reformi pravosuda, i dalje djeluje kao samostalan sud jer je po svim kriterijima cetvrti sud u državi. Zato namjeravaju dogovoriti i susret s ministrom pravosuda.


Podijeli: Facebook Twiter