Ne može se sve prelamati na radnicima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najavljene izmjene Zakona o radu rezultat su nekulture pregovaranja, ocijenio je Plinio Cuccurin, celnik nezavisne liste koja nosi njegovo ime, ciji je dio clanova u petak u Puli potpisao zahtjev za raspisivanje referenduma o izmjenama tog zakona. Cuccurin ne vjeruje da ce do izmjena uopce doci, no istice da bi, ako je društvo u krizi, posljedice te krize trebali snositi svi, a ne da se sve prelama na radnicima.

"Nije korektan nacin na koji se prišlo izmjenama Zakona o radu. Postoje socijalni partneri koji trebaju medusobno razgovarati, dogovarati. U ovom konkretnom slucaju to se ne dogada. Svi jako dobro znamo da su te izmjene Zakona o radu izazvane zbog nekih obecanja danih neposredno prije izbora.

Danas to Vlada više ne može ispuniti. No, jednom kada se nešto dogovori to valja poštivati, a kada se promjene okolnosti na koje nijedna strana nije mogla utjecati, onda treba sjesti za stol i vidjeti što se da napraviti. Ne na silu kroz izmjenu zakona to mijenjati", izjavio je Cuccurin.

Inace, celnik udruge Ladonja je bio supotpisnik jednog od prvih kolektivnih ugovora u Hrvatskoj, onog u TDR-u 1991., pa smo ga upitali jesu li otada radnicka prava umanjena i misli li, kao poslodavac, da ih treba dodatno umanjivati.

"Društvo smo koje ima tradiciju samoupravljanja, visokog stupnja radnickih prava koje smo naslijedili prije '90-ih. Danas u Hrvatskoj nažalost imamo situaciju da sindikalni pokret nije dovoljno jak da bi mogao nametati odredena prava i pravila ponašanja. Imamo problem i da se društvo nalazi u krizi i za nju trebaju podjednako snositi odgovornost radnik i poslodavac.

Poslodavac je itekako svjestan da mu novostvorenu vrijednost može donijeti samo radnik. Ako radnik nije zadovoljan, nece ni doci do te vrijednosti. Ici prelamati stvari propisima, nametati se snagom bez dogovora i razgovora vodi neminovno k rezultatu koji ce biti loš", upozorava Cuccurin.

Na pitanje kakav je danas odnos sindikata i poslodavca u Adris grupi u kojoj je clan Uprave, Cuccurin je rekao da je dobar. Upitali smo ga i jesu li radnicka prava u Adrisu umanjena u krizi.

"Ona su prilagodena trenutnoj situaciji kroz koje društvo prolazi. Nisu prilagodena sada nego prije više od godinu dana, jer se to radi planski. Ako predvidaš da ceš uci u razdoblje koje ce biti teže, onda se za to moraš pripremiti", rekao je.


Podijeli: Facebook Twiter