Ne može prodati legalnu nedovršenu kucu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Zbog novih zakonskih odredbi ne mogu prodati svoju kucu", kaže nam jedan Medulinac koji nije želio da mu objavimo identitet. U prodaji ga sprjecavaju Zakon o postupanju s nezakonito izgradenim zgradama i izmjene i dopune Zakona o prostornom uredenju i gradnji, koji su stupili na snagu 10. kolovoza. Iako u Ministarstvu pravosuda uvjeravaju da nema problema s prometom nekretnina nakon stupanja na snagu spomenutih zakona, u praksi je to potpuno drugacije.

- Kucu u gradnji naslijedio sam od pokojne majke. Imam važecu gradevinsku dozvolu iz 1997. No, trenutno sam u takvoj financijskoj situaciji da je ne mogu dovršiti, vec je želim prodati. Nakon što sam procitao clanak u vašim novinama od prije mjesec dana, uputio sam se na Opcinski sud u Puli i pitao je li istina da bez uporabne dozvole ne mogu prodati kucu, odnosno da je oni nece knjižiti na novog vlasnika, na što su mi rekli da je to tocno, govori nam Medulinac.

Sud ne dijeli pravne savjete


Na sudu je pokušao doznati hoce li ikada moci prodati kucu ako je ne dovrši, ali tamo su mu rekli da oni ne dijele pravne savjete te su ga uputili da takva pitanja postavi nekom odvjetniku. Medutim, ni odvjetnici ne znaju kako se postaviti nakon stupanja na snagu novih zakonskih odredbi, koje su, htjelo to Ministarstvo priznati ili ne, paralizirale promet nekretninama u zemlji. Naš sugovornik bio je i kod geodeta, koji takoder ne znaju što ciniti.

- Što je najgore, sada imam kupca za kucu u gradnji koji ju je spreman odmah kupiti, ali ne možemo sklopiti posao, kaže.

Njegova situacija dodatno je otežana cinjenicom da obiteljska kuca nije još uvijek izgradena u skladu s gradevinskom dozvolom, buduci da nije dovršena. Vjerojatno je to jedan od rijetkih slucajeva da je kuca manja od dozvolom propisanih gabarita. No, ucrtana je u katastar. Nedavno je, medutim, htio u gruntovnicu predati gradevinsku dozvolu, ne bi li mu se s cestice brisala zabilježba o njenom neposjedovanju, ali je doživio još jedno neugodno iznenadenje.

- Rekli su mi da je nece prihvatiti bez uporabne dozvole, a nju ne mogu dobiti dok ne dovršim kucu, za što nemam novca. Tako ispada da legalnu kucu ne mogu prodati, ali je zato mogu legalizirati prema odredbama novog zakona, iako ona nije nelegalna, što je potpuni apsurd. Postoji još i opcija da predam zahtjev za izmjenom gradevinske dozvole, ili da dovršim kucu po gabaritima iz gradevinske, kaže naš sugovornik.

Slaže se s mišljenjem pravnih strucnjaka s kojima smo razgovarali da su ovakve zakonske odredbe protuustavne jer zadiru u pravo vlasništva. Njemu je, naime, onemoguceno raspolaganje vlastitom nekretninom. Smatra da je zakonodavac trebao ugraditi prijelazne odredbe, a ne preko noci proglasiti gradane nelegalnim graditeljima, dok svatko ne dokaže suprotno.

Tko mora što dokazivati


- Država želi da dokažem da nisam nelegalni graditelj, umjesto da oni to dokazuju. Tako sam nedavno doživio da su od mene tražili da platim porez za neko plovilo koje nikada nisam posjedovao. Kada sam ih na to upozorio, tražili su da im dokažem da nisam vlasnik tog plovila, prica nam naš sugovornik.

Podsjetimo da se u izmjenama Zakona o gradnji navodi da se svaka gradevina koja je upisana u zemljišnoj knjizi bez zabilježbe da je priložen akt za njenu upotrebu smatra nezakonitom, a onaj tko tvrdi suprotno, dakle da njegova gradevina nije nezakonita, to mora dokazati. Napomenimo da nijedna gradevina u državi trenutno nije upisana u zemljišnim knjigama uz zabilježbu da posjeduje uporabnu dozvolu ili neki drugi zamjenski akt. Dosad se u zemljišnim knjigama mogla pronaci jedino zabilježba da neka zgrada ne posjeduje uporabnu dozvolu, koja bi se brisala kad bi se ta dozvolu priložila spisu. (Piše Bojan ŽIŽOVIC)

Banke ne mogu do nekretnina za namirenje kredita?

Nove zakonske odredbe mogle bi donijeti i nešto dobroga za gradane. Naime, ukoliko je gradanima onemogucena uknjižba nekretnina isto bi trebalo vrijediti i za banke, koje po toj logici ne bi mogle iskoristiti svoja založna prava zbog kojih neplatišama kredita nekretnine završavaju na bubnju. U Zagrebackoj banci nas, medutim, uvjeravaju da dosad nisu imali problema oko realizacije svog založnog prava nakon stupanja na snagu novih propisa, a ni prije toga. U OTP banci, medutim, smatraju da ce zakonski propisi utjecati na poslovanje banke. "Ne samo što ce usporiti kreditiranje, nego ce usporiti i promet nekretninama", navode iz te banke.


Podijeli: Facebook Twiter