Ne može do vode pa daje stanove na korištenje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Željko Duic, poduzetnik iz Labina, u subotu je održao obecanje koje je prethodnih dana davao u medijima: tri neprodana stana u svojoj stambenoj zgradi dao je na besplatno korištenje dok ne predu u novo vlasništvo.

Kljuceve su dobili Anton Rucic, trgovac iz Zagreba koji trenutacno radi u Rapcu i Vanja Škoda - Maruševac iz Cakovca, žrtva rasta vrijednosti švicarskog franka, a ne bi li potvrdili istinitost ove akcije, njima se pridružio koautor ovog clanka.

Ne cinim ovo iz filantropije, nego iz bijesa i ocaja

- Ne cinim ovo iz filantropije, nego iz bijesa i ocaja, da bih skrenuo pozornost na sustav koji ne funkcionira, kazao je Duic okupljenim novinarima.

Nevolja je u tome što naselje vodom opskrbljuje magistralni vodovod od samo "pola cola", pa svih 17 stanova u zgradi ne može istovremeno primati dovoljnu kolicinu vode. Da bi objekt dobio uporabnu dozvolu bila je medu ostalim potrebna i suglasnost vodovoda, koja je dobivena bez problema.

Za nedostatak je investitor, tvrtka Duic - Duic, saznao krajem 2007. godine, tj. onoga dana kada je prvi kupac od Vodovoda zatražio prikljucak i bio odbijen s obrazloženjem da je protok nedovoljan. Tvrtka se požalila, iz Vodovoda im je stigla obavijest da ne postoji mogucnost prikljucivanja zgrade u vodovodnu mrežu, odnosno ispostavilo se da ne znaju da je ona na nju spojena. Duic se odlucio na tužbu, koja je nakon cetiri godine i dalje na Trgovackom sudu  u Pazinu.

- Prije tri godine održane su cetiri rasprave, nakon cega je došlo do zastoja jer je predmet preuzeo drugi sudac. Sada na njemu radi treci sudac koji je odlucio provesti vještacenje. I u Vodovodu su se promijenila tri direktora, a samo je sadašnji, Darko Višnjic, pokazao razumijevanje i obecao da ce pokušati nešto uciniti, kaže Duic.

O svom problemu obavijestio je sve nadležne institucije, pa i samog predsjednika Hrvatske Ivu Josipovica. U meduvremenu gubitak raste. U zgradu od oko tisucu cetvornih metara stambenog prostora uložio je oko milijun i pol eura, od cega je 1,2 milijuna kredit Poštanske banke, a ostalo su vlastita sredstava. Prije cetiri godine, kad se "kvadrat" mogao prodati za 3 tisuce eura, bio bi to dobar posao.

Duic je ulaganje poceo kupivši nedovršenu katnicu s apartmanima, cija je gradnja pocela prije 40 godina. Kako doznajemo od Marijana Kostešica, nacelnika opcine Marcana, tada se radilo o bespravnoj gradnji, ali zgrada je legalizirana pocetkom 90-ih godina i  dobila je od opcine svu potrebnu dokumentaciju. Osim prikljucka za vodu, nakon izgradnje problem je bio i prikljucak za struju.

Tužba protiv Vodovoda

- Koliko ja znam, struja više nije problem, jer je to riješeno u dogovoru s Elektroistrom izgradnjom nove trafostanice na tom podrucju, medutim, s Vodovodom postoje nekakvi problemi zbog kojih je podignuta i tužba i to na veliki novcani iznos. No, za detalje oko tog sudskog spora nabolje da se obratite njima, rekao je Kostešic, inace clan nadzornog odbora tog poduzeca.

Za rekonstrukciju oko tri kilometra vodovoda od Krnice do njenog porta Vododovod Pula trebao bi uložiti oko 7 milijuna kuna. Sadašnju cijev od "pola cola" postavila je privatna osoba krajem 70-ih godina, a Vodovod ju je preuzeo tek 2002. godine.

Kostešic veli da je  i u samoj Krnici vodovod davnih godina "improviziran" te da svoju funkciju ispunjava bez problema, ali da bi se problemi mogli pojaviti povecanjem broja korisnika i da bi to iziskivalo sasvim novu i skupu investiciju.

- Ovakav cjevovod može "trpjeti" postojece potrošace barem još 50 godina, iako cesto tijekom ljeta dolazi do zacepljenja cijevi zbog kamenca koji se nakupi tijekom ostalih mjeseci, buduci da su vecina tih korisnika "sezonci", kaže on.

Kako stvari stoje, dobitnici stanova mogu racunati da ce ih moci koristiti još barem godinu dana.

- Radim sezonski u Istri i ovo je došlo kao naruceno da ne moram placati stan, kazao je Rucic.

- Ovdje cemo živjeti ja i kcer Ema, ali imamo još dva brata s obiteljima koji ce dolaziti. Samohrana sam majka, nezaposlena  i s kreditom za stan od 40 cetvornih metara na 30 godina u švicarskim francima, objasnila je Škoda - Maruševac svoje motive.

Razlog zbog kojega ce korisnici morati iseliti iz stanova najvjerojatnije ce biti to što ce nakon ovrhe postati vlasništvo banke. (Robi SELAN, Patricija SOFTIC)


Podijeli: Facebook Twiter