Ne mogu ni u školu, ni u crkvu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pazinsko Društvo tjelesnih invalida jedna je od najaktivnijih gradanskih udruga na Pazinštini u posljednjih nekoliko godina. Buduci da je nedavno društvo zaposlilo administratora, nakana nam je bila s predsjednikom Gracijanom Turcinovicem i novopecenim profesionalcem u društvu Vilimom Mocibobom, rezimirati što se dosad ucinilo i na što ce se njihove energije ponajviše ubuduce usmjeriti.

Jedan od najvidljivijih rezultata rada pazinskog DTI-ja je osvješcivanje zajednice o problemu arhitektonskih barijera. Ali kad smo pokušali pobrojati što je sve u zadnjih godinu-dvije napravljeno u prostoru, ostali smo razocarani. Problem arhitektonskih barijera u gradu Pazinu i u opcinskim sjedištima Pazinštine tek je nacet, njegovo rješavanje na samom je pocetku.

Invalidi u kolicima ili s otežanim kretanjem još uvijek ne mogu ni prici blizu, a kamoli uci u zgradu gradske uprave, nijedna druga banka osim PBZ-a nema pristup za invalide, osobama u kolicima cak je otežano i služenje bankomatima, invalidi ne mogu u zgrade državne i županijske uprave, zbog stubišta nepristupacna im je i pazinska pošta, ne mogu uci u zgradu niti jedne pazinske škole, cak ni u pazinsku župnu crkvu.



U opcinskim sjedištima Pazinštine bilježimo samo jedan pozitivan primjer: prilaz za invalide nedavno je ureden do ambulante u Tinjanu. Prije nekoliko godina obnovljena škola u Svetom Petru u Šumi ima ulaze za invalide i u glavnu zgradu i u sportsku dvoranu, ali nema odgovarajucu komunikaciju unutar zgrade. (D. ŠIŠOVIC)

VIŠE MOŽETE PROCITATI U TISKANOM IZDANJU OD PONEDJELJKA.


Podijeli: Facebook Twiter