Ne kritiziram Vladu, za stanje u državi odgovorni smo svi

Kružni tok gradit će se i u Vozilići (R. SELAN)
Kružni tok gradit će se i u Vozilići (R. SELAN)

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u srijedu je izjavila kako bi bilo neodgovorno već sada, na polovici mandata, razmišljati o idućem predsjedničkom mandatu te izrazila nezadovoljstvo jer su njezine posljednje izjave protumačene kao pokušaj kritiziranja Vlade i pozicioniranja u političkom prostoru jer, ističe, za stanje u državi odgovorni su svi pomalo, uključujući i nju. 

Upitana na marginama konferencije "Požari u Hrvatskoj: obrana i prevencija", hoće li tražiti potporu HDZ-a za drugi mandat, predsjednica je ponavila da je tek na polovici svoga mandata te da je usredotočena na dužnost. 

"Mislim da bi bilo neodgovorno u ovom trenutku razmišljati o drugom mandatu. Jer, uvijek ponavljam, državnici rade za sljedeće generacije, a političari za sljedeće izbore. Puno je još posla preda mnom kao predsjednicom Republike, a o drugom mandatu ćemo razgovarati eventualno kada za to dođe vrijeme", rekla je. 

Osvrnula se, nakon novinarske konstatacije da je u posljednje vrijeme kritična prema Vladi, na tumačenja njezina dva govora koji su izazvali bojne reakcije – onaj u Opatiji na savjetovanju hrvatskih ekonomista kada je ustvrdila da Hrvatska stoji na mjestu te govora na Danu Vukovarsko-srijemske županije kada je kazala da je u pogledu demografije u Hrvatskoj "izvanredno stanje". 

"Nezadovoljna sam činjenicom da se to interpretira kao pokušaj kritiziranja ili pozicioniranja u političkom prostoru. Jer tome nije tako. Ja jednostavno želim da se pokrene konstruktivna rasprava u kojoj će i Vlada i oporba i svi mi davati konstruktivne prijedloge za rješavanje problema", poručila je. 

U pogledu istupa u Opatiji, kazala je kako je i u govoru rekla da daje "presjek stanja u posljednjih 25 godina, za koje ne može biti odgovorna jedna vlada, pogotovo ne ona koja je na vlasti tek godinu dana". 

"Dakle, odgovorni smo svi pomalo. U to uključujem i sebe jer sam bila ministrica vanjskih poslova u jednoj od prethodnih vlada. Nismo činili dovoljno. Nije da Hrvatska nazaduje koliko je problem da nas drugi prestižu. Dakle, da očito koriste snažnije reforme i bolje prakse. I mislim da se treba ugledati u to iskustvo i da treba nastaviti dalje raditi", ustvrdila je. 

U pogledu ocjene o "izvanrednom stanju" kad je riječ o demografskoj slici Hrvatske, kazala je da je tu ocjenu tijekom godine izrekla već tri puta te da je iznijela podatke koje nitko od stručnjaka nije doveo u pitanje. 

"Oni stoje. Ja sam naglasila da nitko nije dogovoran za zatečeno stanje, ali smo svi odgovorni za stanje koje ostavimo na kraju mandata. I zbog toga držim da nema vremena za čekanje, već da jednostavno moramo početi snažnije raditi na tim reformama kojima treba dati pravi sadržaj i smisao", dodala je. 

Novinari su je pitali i je li razgovarala s premijerom Andrejom Plenkovićem nakon što je nedavno kazala da razmišlja o tome da predloži sazivanje zajedničke sjednice Vlade na temu problema demografije, kao i sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost na temu stanja u koncernu Agrokor. Predsjednica smatra da je iznimno bitno da se oba pitanja rasprave. 

"Ne bih o detaljima, svakako treba razgovarati, ja na želim nikome ništa nametati, ali mislim da je iznimno bitno da se rasprave ta dva pitanja", kazala je. 

Smatra da su mjere (izmjene Zakona o doplatku za djecu, povećanje broja vrtića) koje je predstavila ministrica Nada Murganić "dobar početak", ali kaže da postoji još širok raspon mjera. 

"Čestitam ministrici, dosta bih je pohvalila. Naravno, ne mogu se mjere donijeti preko noći, one su i dugoročni program, ali svakako trebamo požuriti rad na tome. I mislim da je upravo proširenje te rasprave - ne samo na članove Vijeća (za demografsku revitalizaciju) pri Vladi, već općenito na demografe, mlade, poduzetnike, zato što demografija ovisi o nizu čimbenika - u interesu svakoga i da doista o tome moramo puno detaljnije razgovarati i podijeliti iskustva", kazala je. 

Upitana za ocjenu stanja u pravosuđu, a u kontekstu uhićena sutkinje Trgovačkog suda od sumnjom da je pogodovala u stečajnim postupcima, predsjednica je kazala "kako obeshrabruje činjenica da vidimo da ima korupcije u pravosuđu". 

"Nažalost, ima je i drugdje u državnoj upravi. I držim da je jedan od temeljnih preduvjeta za rješavanje korupcije u Hrvatskoj uvođenje kompletnog e-sustava koji će omogućiti da se zorno prati što je tko radio, kada, koliko je i koji predmet stajao i kod koga", ustvrdila je. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter