Ne Kaštijun: Silom cemo na silu mocnika!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ova vlast na celu sa županom Ivanom Jakovcicem nas siluje i provodi diktaturu, o cemu svjedoci i nedavno izdana lokacijska dozvola za Županijski centar za gospodarenje otpadom Kaštijun, o cemu nas nitko nije obavijestio. Više necemo stati i morat cemo primijeniti silu kojom cemo zatražiti odustajanje od projekta, rekao je u cetvrtak koordinator Gradanske inicijative "Ne Kaštijun" Božo Bencic pozvavši pritom javnost na gradanski neposluh.

Što mu to konkretno znaci i na koji nacin kani primijeniti silu, nije nam odgovorio, rekavši tek da ce uciniti sve ono što se u rjecniku hrvatskog jezika nalazi pod pojmom sila?! Bencic je izvijestio da Ministarstvo zaštite okoliša i Istarska županija obmanjuju predsjednika Republike Ivu Josipovica jer je on nakon dopisa inicijative zatražio svu potrebnu dokumentaciju o Kaštijunu iz Ministarstva i Županije.

- Dokumentacija je dostavljena u Ured predsjednika uz informaciju da se upravo naš predmet nalazi na razmatranju kod ministrice Matulovic Dropulic i da ce ovaj slucaj vjerojatno biti riješen na obostrano zadovoljstvo. U meduvremenu su Ministarstvo i Županija prikrili da se odlucuje o lokacijskoj dozvoli i da je ona odobrena, što je krajnja drskost mocnika i stoga cemo na takve postupke morati odgovoriti silom, rekao je Bencic.



Naglasio je da se planirani centar nalazi na podrucju vodozaštitne zone i da je sanacija starog Kaštijuna provedena protuzakonito: deponij je zaliven betonom, na njega je potom baceno smece, a ispod odlagališta se nalazi mnogo opasnog otpada.

- Ministarstvo i Županija godinama omalovažavaju javnost, a sve je pocelo otkad su došli na monstruoznu ideju o izgradnji centra za gospodarenje otpadom i nezakonitoj sanaciji. Na ovakvu silu mocnika narodu ne preostaje drugo nego da silom odgovori na silu pa da vidimo hoce li na narod i birace poslati specijalce ili ce se pregovori i dogovor ipak postici, rekao je Bencic. Clan inicijative Boris Košara rekao je da je župan izjavio da je njegova velika politicka pobjeda što je riješio problem smeca u Istri.

- To su obicne floskule i iako je Ministarstvo spremno razmotriti drugu lokaciju za županijski centar, tome se Županij oštro protivi. Zašto ne primijeniti rješenje iz Cakovca, gdje je za mnogo manje novca sanirano kompletno odlagalište, izvaden je sav otpad te je recikliran, a oko 25 posto onoga što se ne uspije reciklirati je vraceno u deponij. Jakovcic ne želi ni cuti za alternativnu lokaciju, a s druge strane dolaze vizije o izgradnji 10 nautickih marina ili 23 golf igrališta, rekao je Košara, koji tvrdi da ce istarski prostor, nakon izgradnje TE Plomin 3 na ugljen i nakon što se pocne spaljivati otpad iz goriva u Koromacnu, biti potpuno zagaden.

Prema Damiru Radnicu, državni tajnik Nikola Ružinski rekao je da se na zbrinjavanje otpada u Hrvatskoj planira utrošiti izmedu 8 i 10 milijardi kuna te da bi Istra od tog kolaca trebala dobiti cak milijardu kuna.

- Novac je glavni razlog zbog kojeg se od Kaštijuna ne odustaje. Nezavisni strucnjak dr. Stanko Uršic tvrdi da bi kompletno zbrinjavanje otpada u Hrvatskoj stajalo 1,5 milijardi kuna pa o cemu onda pricamo? Jakovcic je u lobiju koji dovodi TE Plomin 3 na ugljen, dok s druge strane njegovi puleni Miletic i Chiavalon tvrde da se kao energent treba koristiti plin. Više od 16 mjeseci u Državnom odvjetništvu stoji moja kaznena prijava protiv Jakovcica, a vezano uz poslove oko Kaštijuna, rekao je Radnic i dodao da ocekuje da ce uskoro na vidjelo izaci da se oko Kaštijuna odvija "milijarda korupcije umjesto milijarda koristi".


Podijeli: Facebook Twiter