Ne Kaštijun: Inspektori štite kriminal

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mirnim prosvjedom ispred sjedišta gradevinske inspekcije Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uredenja i graditeljstva u Pazinu tridesetak pobornika gradanske inicijative "Ne Kaštijun" u petak je zahtijevalo odgovore na prijavu o bespravnoj sanaciji odlagališta Kaštijun koju su podnijeli prije gotovo 15 mjeseci.

"Višegodišnjim otezanjem sastavljanja službene isprave o nezakonitoj sanaciji starog odlagališta otpada Kaštijun državna tajnica za inspekcijske poslove Josipa Blaževic-Perušic i nacelnik gradevinske inspekcije Boris Bervida pogoduju nezakonitim radnjama", tvrde prosvjednici predvodeni Božom Bencicem.



Zahtijevaju da gradevinska inspekcija provjeri posjeduje li investitor sanacije potrebnu dokumentaciju za izvodenje radova. Nezadovoljni su što se, kako kažu, staro 50-godišnje odlagalište na kojem ima i opasnog otpada, a u blizini kojeg se nalaze izvori vode, pretpovijesne gradine, austrijska tvrdava, zašticeni rt Kamenjak, dvije park šume te posebice turisticke djelatnosti, sanira zatrpavanjem zemljom.

Predlažu da se sve nekontrolirano odloženo smece iskopa, sortira i reciklira, preostali nereciklirani otpad samelje te prije njegova odlaganja pripremi vodonepropusna podloga odlagališta. Kao primjer ekološki prihvatljive sanacije navode sanaciju odlagališta komunalnog otpada Totovec kraj Cakovca.



Koordinator Istarskog grozda Damir Radnic podsjetio je da su još u kolovozu 2008. godine podnijeli kaznenu prijavu protiv Istarske županije zbog izbjegavanja javnog natjecaja za planirani županijski centar za gospodarenje otpadom. Prozvao je Županijsko državno odvjetništvo, odnosno državnog odvjetnika Vladu Sirotica da predmet drži u ladici unatoc tome što su poslali pet požurnica te da se iz toga "može išcitati samo to da štiti kriminal".



Nakon prosvjeda ispred ureda inspekcije oboružani zviždaljkama i transparentima na kojima je izmedu ostalog pisalo "Napravimo od smeca biznis, a ne bolest i katastrofu", "Istrijani zaslužuju najbolje ekološko rješenje", "Inspekcija šuti dok Jakovcic muti", obišli su pazinski ured Istarske županije gdje su prozvavši župana Ivana Jakovcica kojeg takoder smatraju odgovornim ostavili na vratima zgrade transparent "Sveti Juraj idealna lokacija za istarsko smece". (A. DAGOSTIN)

Prosvjed je pritisak na inspekcijski nadzor koji je u tijeku
"Prosvjed ocjenjujemo kao pritisak jedne od suprotstavljenih strana u raspravama o Kaštijunu na inspekciju i njen rad. U prilog tome idu objede na racun procelnika inspekcije da podržava i štiti nelegalne i kriminalne radnje oko sanacije odlagališta Kaštijun. Boži Bencicu poznato je da je inspekcijski nadzor u tijeku. Rezultati nadzora biti ce objavljeni kad nadzor bude završen", stoji u priopcenju odjela za odnose s javnošcu Ministarstva zaštite okoliša.


Petir traži ocitovanje ministarstva

Predsjednica odbora za zaštitu okoliša Hrvatskog sabora Marijana Petir požurnicom je u cetvrtak zatražila od Ministarstva zaštite okoliša da se ocituje u vezi s prijavom bespravne sanacije Kaštijuna, što je dopisom od 9. prosinca 2009. zatražio medulinski nacelnik Goran Buic.


Podijeli: Facebook Twiter