NE kapitalizmu, DA radnickim pravima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Suspenzija zakona o pretvorbi i privatizaciji, podržavljenje poduzeca i njihovo vracanje na upravljanje zaposlenima, uvodenje suodlucivanja radnika u tvrtkama s više od 20 zaposlenih te ravnopravno ucešce u dobiti s vlasnicima kapitala tek je dio programa Socijalisticke radnicke partije s kojim ce stranka samostalno izaci na predstojece parlamentarne izbore u svih deset izbornih jedinica.

Uz to, gradanima SRP obecava kompletnu reviziju privatizacije banaka, ekonomiju brzog razvoja oslonjenu na domace ljudske i materijalne resurse, izdvajanje dijela dobiti za stanove zaposlenih putem internih stambenih fondova te ekonomske integracije na širokom tržištu sa sebi ravnima.

- Protivimo se ulasku u EU Maastrichta te cemo se zalagati za izlazak Hrvatske iz NATO saveza. Smatramo potrebnom promjenu administrativno-teritorijalnog uredenja, redukciju broja lokalnih jedinica, ukidanje županija te uvodenje pet do sedam regija. Takoder, u programu nam je decentralizacija kao i organizacija neposrednih oblika odlucivanja gradana, kazao je na konferenciji za novinare predsjednik SRP-a Vladimir Kapuralin.

U programu stranke navedeno je i solidarno financiranje zdravstvene zaštite i obrazovanja, koji bi za sve gradane trebali biti podjednako dostupni i besplatni, zatim povoljniji uvjeti za starosnu mirovinu te korigiranje izuzetno nepovoljnog omjera izmedu penzije i place, sistematicna zaštita prirode i njezinih resursa te povratak ZERP-a.

- Želimo ZAVNOH-ovsku antifašisticku Hrvatsku u kojoj gradani nece biti diskriminirani po bilo kojoj osnovi, pocevši od nacije, vjere, spola, pa sve do spolne orijentacije, kao i puno poštivanje principa odvojenosti crkve od države. To znaci ukidanje vjeronauka u školama i predškolskim ustanovama, ali i ukidanje nametnutog nepovoljnog ugovora s Vatikanom, naveo je Kapuralin dodajuci da im je jedan od ciljeva omogucavanje široke mogucnosti civilnog organiziranja, kao narocitog izraza neposredne demokracije, uz gradansku kontrolu medija.

Dosadašnje iskustvo govori da od restauracije liberalnog kapitalizma u Hrvatskoj, nakon secesije '90-ih i uvodenja igrokaza zvanog "parlamentarna demokracija", svi oni koji žive od fizickog ili umnog rada ne samo da su izgubili mogucnost odlucivanja nego su ostali i bez politickog subjekta u parlamentu koji ce štititi njihove povijesne interese, istaknuo je Kapuralin.

- Posljedice tog procesa vidljive su na svakom koraku, a iskazuju se kroz gubitak stecenih socijalnih, ekonomskih, pravnih i opcenito civilizacijskih dosega. Razlog tome je što sve do sada u parlamentu zastupljene stranke zastupaju gradansku opciju te štite povijesne interese kapitala a ne rada. Svodenjem politicke scene na bipartizam ništa se u osnovi ne mijenja, jer ni trenutno vladajuci kao ni oni koji bi ih htjeli zamijeniti, ne nude narodu ništa novo vec od njega iskljucivo traže da prihvati ono u cemu bi oni bili razliciti od suparnika, naveo je Kapuralin objašnjavajuci da je SRP trenutno jedina politicka partija u Hrvatskoj koja svoj program zasniva na klasnom argumentu što znaci da iznad prava na profit malobrojnih izrabljivaca tudeg rada stavlja interes rada i prava koja iz njega proizlaze.

Iako je najavio samostalnu kandidaturu, Kapuralin kaže da su zbog ostvarenja zacrtanih ciljeva spremni prihvatiti suradnju onih antikapitalisticki usmjerenih društvenih grupa koje smatraju da u ovom trenutku radikalne pravno politicke promjene koje bi sprijecile održavanje izbora nisu realne. (I. N. TURKOVIC)


Podijeli: Facebook Twiter