Ne jenjavaju veliki prosvjedi u Rimu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tisuće ljudi nastavile su u subotu u Rimu prosvjedovati protiv štednje a policija je zbog straha od izgreda na gradskim ulicama rasporedila velik broj svojih ljudi. "Zauzet ćemo grad", izvikivali su studenti koji su u povorci prošetali gradskim središtem.

Organizatori su rekli da očekuju više od 20.000 sudionika, među kojima aktiviste za prava useljenika i pravo na stan te protivnike gradnje pruge za superbrzi vlak između Liona i Torina, takozvane No-TAV (Ne superbrzom vlaku, tal. treno alta velocita).

"Imamo pravo na stan kao i Talijani. Liju krokodilske suze zbog mrtvih na Lampedusi, a nas ostavljaju na ulici", požalio se medijima prosvjednik Abubakar Sumahoro.

"Prosvjedujemo protiv štednje koja baca zemlju na koljena", rekao je Piero Bernocchi iz nezavisnog sindikata Cobasa. Po njegovoj ocjeni, takva politika "nije ostvarila svoj cilj, a taj je smanjiti dug, dok politička klasa i dalje uživa u svojim povlasticama", dodao je.

Prije početka prosvjeda uhićeno je 14 prosvjednika. Policija je zaplijenila lance, kacige, bejzbolske palice i nož. Između 3.000 i 4.000 pripadnika sigurnosnih snaga raspoređeno je na ulicama, a neke trgovine su zbog straha od izgreda spustile željezne zastore.

Kako pišu novine, prosvjednici žele zauzeti stambene zgrade i hotele, u znak prosvjeda zbog nedovoljnog broja stanova za siromašne obitelji koje recesija, najdulja u Italiji nakon rata, snažno pogađa.

Po najnovijim podatcima, nezaposlenost je u Italiji u kolovozu dosegnula 12,2 posto aktivnog stanovništva. To je najviša stopa otkako se vodi statistika o nezaposlenosti, kako mjesečna (od 2004.), tako i tromjesečna (od 1977.).

Neki su prosvjednici proveli noć pod šatorima na velikom trgu ispred bazilike svetog Ivana Lateranskog, nakon sindikalnih prosvjeda u petak praćenih štrajkom zaposlenih u gradskom prijevozu. (Hina, foto Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter