Ne jenjavaju gužve u pulskom bolničkom laboratoriju

Gužve se nisu bitnije smanjile - pulski laboratorij (M. ANGELINI)
Gužve se nisu bitnije smanjile - pulski laboratorij (M. ANGELINI)

Vađenje krvi u centralnom bolničkom laboratoriju još uvijek je povezano s dosadnim čekanjem natašte u dugačkim redovima, unatoč uvođenju te usluge i kod obiteljskih liječnika.

Prije nešto više od godinu dana, u lipnju 2011., počela je organizirana dostava uzoraka krvi iz primarnih ambulanti s područja bivše općine Pula. Dio liječnika odmah je prihvatio praksu vađenja krvi, posebice oni iz Svetvinčenta, Vodnjana, Fažane, Medulina i Marčane, što je, razumljivo, puno praktičnije za njihove pacijente. S druge strane, dio ambulanti, pretežno iz grada, i dalje usmjerava svoje pacijente u bolnički laboratorij pa se gužve nisu osjetno smanjile.

- Ništa se nije pomaklo od početka uvođenja vađenja krvi u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. One medicinske sestre koje su vadile krv na početku i dalje nastavljaju s tom praksom, kao i one koje nisu često vadile krv. Cilj projekta je bio da se sve vađenje za primarnu obavlja kod njih, no unatoč tome mi ne odbijamo nijednog pacijenta, pojašnjava rukovoditeljica Djelatnosti za laboratorijsku dijagnostiku dr. sc. Lorena Honović.

U centralni bolnički laboratorij dolazi u prosjeku 200 pacijenata dnevno, s time da su veće gužve ponedjeljkom, a manje od prosjeka srijedom. Uz to, kod svih liječnika na Puljštini dnevno se izvadi oko 80 uzoraka krvi. Napomenimo da se kod obiteljskih liječnika krv ne vadi svakog dana, već jednom ili dva puta tjedno, po utvrđenom rasporedu. Ilustrativan je podatak da je u prvih 25 dana rujna u centralnom laboratoriju obrađeno ukupno 12.300 uzoraka, što je prosječan broj, doznajemo od dr. Honović. Dvije trećine nalaza odrađene su za primarnu medicinu, a trećina na zahtjev specijalista.

Uzrok nesmanjenih gužvi u centralnom bolničkom laboratoriju je svakako i povećanje broja postupaka svake godine za 10 do 15 posto. Osim širenja dijapazona usluga, dr. Honović nije željela ulaziti u razloge. Pitanje je samo do kada može ići povećanje obima posla s obzirom na to da su sredstva jednaka, a sve su skuplji reagensi i veći je PDV.

Za specifične i skuplje pretrage pacijenti se naručuju pa se tako za hormone štitnjače čeka 15-ak dana, za specifične antigene prostate (PSA) desetak, a pretraga hemoglobina za dijabetičare oko mjesec dana.

Novost je da će se pojedine specifične pretrage početi raditi i u laboratorijima u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, pri domovima zdravlja u Istri. Očekuje se da bi se tako ondje mogla obavljati pretraga takozvanog C-reaktivnog proteina (CRP), koji je pokazatelj upala u organizmu.

Također, obavljala bi se i kontrola za dijabetičare, i to pretraga glikoliziranog hemoglobina (A1C). Do sada se u pulskom bolničkom laboratoriju na tu pretragu čekalo mjesec dana, a ubuduće čekanja ne bi bilo. (J. ORLIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter