"Ne" izmjenama TKU-a: 93 posto u Istri

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Članovi četiriju sindikata javnih službi na referendumu su se velikom većinom izjasnili protiv izmjena Temeljnog kolektivnog ugovora (TKU) za javne službe, tako da će sindikalni čelnici sutra na završetku postupka mirenja odbiti Vladinu ponudu da se uštede u javnim službama ostvare kroz smanjenje materijalnih prava, uz očuvanje plaća.

Članovi sindikata osnovnih škola, srednjih škola, visokog obrazovanja i znanosti, te medicinskih sestara, koji su udruženi u Maticu hrvatskih sindikata, u protekla su se tri dana odazvala referendumu između 70 i 90 posto, a 90 posto izašlih bilo je protiv izmjena TKU-a kojim bi se morali odreći dviju božićnica i jednog regresa, te pristati na smanjenje jubilarnih nagrada, dnevnica i naknade za prijevoz.

Vlada je sindikatima u zamjenu nudila očuvanje plaća i obnovu pregovora o materijalnim pravima nakon što Hrvatska izađe iz krize, a tu su ponudu prihvatili sindikati državnih službi, koji su u kolovozu potpisali novi kolektivni ugovor na razdoblje od četiri godine, te četiri sindikata javnih službi (dva sindikata zdravstva, te po jedan sindikat kulture i socijalne skrbi).

Rezultati referenduma potvrđuju da smo bili u pravu što smo odbili potpisati Vladin prijedlog dok se o njemu ne izjasne naši članovi, a također pokazuju da su čelnici ostalih četiriju sindikata bili nekorektni što nisu pitali svoje članove. Nudim okladu da bi to odbilo i 90 posto njihovih ljudi, poručio je predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić.

Vlada je najavila da će u slučaju sindikalne "odbijenice" raskinuti TKU i zaposlenima u javnim službama smanjiti plaće za 10 posto, a ministar financija Slavko Linić nedavno je ponovno ustvrdio da će se planirane uštede na troškovima za zaposlene u javnim i državnim službama do kraja godine ostvariti makar i rezanjem njihovih plaća.

Čelnici četiriju sindikata ipak kao da ne vjeruju tim najavama jer su danas poručili kako se Vlada "ne bi smjela upuštati u takve avanture" te najavili da će borbu nastaviti štrajkovima, prosvjedima i pravnim sredstvima.

Ako nam Vlada otkaže TKU, prestane isplaćivati prava iz TKU-a ili smanji plaće dići ćemo tužbe, a mogu to učiniti i članovi sindikata koji su prihvatili izmjene TKU-a, iako njihova situacija nije pravno jasna, rekao je Ribić.

Čelnici sindikata učitelja Zvonimir Laktašić i srednjih škola Branimir Mihalinec također su zatražili smjenu ministra obrazovanja, znanosti i sporta Željka Jovanovića zbog njegove izjave da su njih dvojica Ribićeve "lutke na koncu".

Premijer Zoran Milanović treba razmisliti može li Jovanović i dalje biti ministar, prije nego što pokrenemo referendum za njegovu smjenu, poručio je Mihalinec. (Hina)

U Istri 93 posto protiv

U Istarskoj županiji se čak 93 posto članova tri sindikata školstva na referendumu izjasnilo protiv Vladinog dodatka.

- Rezultati su više od očekivanog posebice kada se zna kojim smo sve pritiscima izloženi. Unatoč što su nam smanjili plaću za prosvjetni dodatak od 3, 5, 7 i 9 posto i što nam najavljuju nova smanjenja, nismo posustali. Istina, borba tek sada predstoji, kazao je Vladimir Milošević županijski povjerenik Sindikata hrvatskih učitelja.

Izlaznost na referendum također je vrlo visoka pa nadležni mogu biti sigurni u to kakva atmosfera vlada u zbornicama. Od 1.691 članova ovog sindikata koji djeluje u 50 podružnica osnovnih istarskih škola, referendumu je pristupilo njih 1.414. Samo se 90 članova izjasnilo da prihvaća Vladine uvjete po kojima bi radnici ostali bez božićnice za ovu i sljedeću godinu, regresa za iduću, te bi im se bitno umanjila prava na jubilarne nagrade i troškove prijevoza.

I u srednjim školama u Istri rezultati vrlo slični. Samo bi 32 člana Nezavisnog sindikata srednjih škola da matica sindikata potpiše Vladin dodatak na Temeljni kolektivni ugovor. Od 702 člana pozivu sindikata se odazvalo njih 650, a na referendumsko pitanje negativno je odgovorilo čak 609 članova.

Na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli i u sveučilišnoj knjižnici gdje djeluje Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja od ukupno 79 člana, referendumu je pristupilo njih 59, a samo četiri glasalo za Vladine uvjete. Ostali ne želi da se potpiše takav dodatak kolektivnom ugovor već od svojeg sindikalnog vodstva traže nove akcije i bolju zaštitu svojih prava. (M. JERIN)


Podijeli: Facebook Twiter