Ne izlaziti iz kuće bez tople odjeće i dokumenata

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Meteorolozi za danas i sutra najavljuju vrhunac vala polarne hladnoće koji je ovih dana stigao u naše krajeve. Prema prognozama, u Puli se i dalje očekuju jako niske temperature, ali bi se barem bura trebala stišati. Iako ćemo se tijekom vikenda buditi na temperaturama odmah ispod nule, snijega za sada nema na vidiku osim u unutrašnjosti Istre. Već u utorak bi trebalo zapuhati jugo koje će zatim donijeti i kišu, ali i nešto više temperature od sadašnjih koje bi do srijede trebale narasti do ugodnijih 10° Celzija.

Zbog pravog zimskog vremena, Služba za javnozdravstvenu gerontologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar" objavila je preporučene mjere zaštite zdravlja starijih osoba zbog hladnoće. Starije osobe spadaju u skupinu posebno osjetljivu na hladnoće, stoga se preporučuje izbjegavati izlaganje hladnoći, osobito u ranim jutarnjim i noćnim satima, posebno starijim bolesnicima oboljelim od srčanih, respiratornih, endokrinih i psihogerijatrijskih bolesti. Preporučuje se odijevati se slojevito, po mogućnosti da odjeća bude od materijala koji zadržavaju više topline u unutarnjim slojevima od pamuka, poput vune na primjer, ali bez preuskih odjevnih predmeta, dok bi vanjski sloj odjeće trebao bi biti nepropustan na vjetar i vlagu.

Izlazak po hladnoći treba u pravilu izbjegavati, preporučuju liječnici. Pri izlasku treba obavezno zaštititi glavu kapom, ruke rukavicama te prekriti usta šalom radi prevencije direktnog udisanja hladnog zraka, dok bi obuća trebala biti topla i komotna, bez visokih peta ili potplata koji uzrokuju proklizavanje. U slučaju pojačanog znojenja, potrebno je odmah presvući vlažnu odjeću koja uzrokuje gubitak topline i osloboditi se suvišne odjeće. Ukoliko se pojavi drhtavica kod predugog izlaganja hladnoći, to je znak za hitan povratak u unutrašnji prostor. Po ovakvim hladnoćama valja izbjegavati teži fizički rad na otvorenom i aktivnosti koje mogu uzrokovati ubrzano disanje na hladnoći, kao i izbjegavati hodanje po zaleđenim površinama. Jednako kao i tijekom velikih vrućina, i sada je nužno unositi u organizam dovoljno tekućine, posebno tople čajeve i juhe.

U slučaju pojave simptoma poput trnjenja te gubitka osjeta, uz izrazito blijedu, a pri utopljenju izrazito crvenilo kože udova, potrebno je javiti se svom liječniku obiteljske medicine. U vrijeme hladnih mjeseci nužno je češće kontaktirati starije osobe koje žive same, a one bi pak tijekom izlazaka uz sebe trebale uvijek imati neki dokument s osobnim podacima, kao i broj telefona kontakt osobe koju se može eventualno nazvati vezano uz tu stariju osobu. (Patricija SOFTIĆ)

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter