"Ne" inicijativi za opcinu Plomin

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kršansko opcinsko vijece dalo je negativno mišljenje na inicijativu za osnivanje opcine Plomin. O tome se raspravljalo na zahtjev županijskog Upravnog odjela za lokalnu i podrucnu samoupravu.

Odbijanje nije poljuljalo nadu Edea Brencica, predsjednika Inicijativnog odbora, u povoljan ishod inicijative u buducnosti. Optimizam mu ulijeva navodna odredba EU-a o sufinanciranju bivših opcina, a Plomin je taj status imao od antike pa sve do 1947. godine.

Ostala dva Plominjana u vijecu, oboje na NL-u Valdija Runka, bili su podijeljeni: Nevenka Kranjcevic glasala je protiv, a Bruno Donadic ostao je suzdržan.

Predsjednik vijeca Zdravko Vidak (HDZ) smatra da inicijativa izgleda neozbiljno u trenutku kada se govori o smanjenju broja jedinica lokalnih samouprava, a nacelnik Valdi Runko (nositelj NL) da argumenti ne podupiru zahtjev za izdvajanje MO-a Plomin.

IDS-ovci inicijativu nisu podržali jer smatraju da bi njegova realizacija stvorila probleme u funkcioniranju kršanske opcine. Ogradivši se na isti nacin, svoja odbijanja obrazložili su i drugi vijecnici: Silvano Uravic (SDP) ne prihvaca tvrdnju da je Plomin zakinut, Slavko Rabar (HSU) smatra da sredstva od TE Plomin ne zaslužuje samo Plomin, a Klaudijo Lazaric (HSLS) veli da su temelji zahtjeva potpuno promašeni. 


Podijeli: Facebook Twiter