Ne hranite galebove!

Ada Damjanac (M. MIJOŠEK)
Ada Damjanac (M. MIJOŠEK)

Situacije u kojima iz ruku, pa i iz usta nestaju komadi hrane, koju galeb pikira s visine i obrušava se na "plijen" za Rovinj nisu neuobičajene. Ustvari, domaćini su, navikli na to, oprezni dok jedu na ulici, dok stranci nemaju takvih iskustava pa su neoprezni. U prilog njihovom "neoprezu", dakako, idu i brojni fast foodovi i iznimno popularna krušna trgovina na Trgu na mostu - pravi mamac za turiste i gladne galebove.

Ima i opasnih situacija

No, situacije s "krađom" hrane nisu uvijek simpatične, ni bezazlene. Kljun pohlepne ptice može ozlijediti, a one sa slabijim srcem i mališane iznimno prepasti. Na oprez prilikom uličnih obroka strance najčešće upozoravaju njihovi rovinjski domaćini, no ovih je dana gradska uprava išla i korak dalje pa su informativne ploče sa "zabranom", odnosno upozorenjem i preporukom o (ne)hranjenju s pratećim informacijama osvanule na nekoliko atraktivnih lokacija.

Prema riječima pročelnika Odjela za komunalno gospodarstvo Anda Saine, Rovinj se, kao uostalom i većina turističkih gradova, s prekomjernim brojem galebova "štiti" zamjenom jaja, odnosno postavljanjem lažnjaka u gnijezda. Međutim, galeb je ptica mora koja asocira na ljeto pa je doista teško ne baciti joj griz.

Upozorenje na četiri jezika

- Upravo to hranjenje pravi probleme te smo postavljanjem informativnih ploča na šest-sedam atraktivnih i dobro posjećenih gradskih lokacija upozorili goste da to ne čine.

Uz znak zabrane i sliku galeba, informacija o razlozima zabrane hranjenja napisana je na četiri jezika, kazao je Saina dodajući i da su leci, sličnog sadržaja podijeljeni i još se dijele po restoranima, kafićima i ostalim turističkim objektima. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)



Podijeli: Facebook Twiter