"Ne gledaj mi u pijat" Hane Jušić u konkurenciji za glavnu nagradu

Film  Hane Jušić "Ne gledaj mi u pijat" uvršten je u glavnu natjecateljsku sekciju Perspektive
Film Hane Jušić "Ne gledaj mi u pijat" uvršten je u glavnu natjecateljsku sekciju Perspektive

Stotinjak filmova novije svjetske produkcije bit će prikazano na 27. ljubljanskom međunarodnom filmskom festivalu - LIFFE koji počinje danas i održava se do 20. studenog. Filmovi će osim u glavnom festivalskom centru Cankarevom domu biti prikazivani i u drugim ljubljanskim kinima, a kraći dio programa u Mariboru, Novom mestu i Celju.
Otvorenje festivala pripast će filmu "11 minuta" u režiji 78-godišnjeg poljskoga redatelja Jerzyja Skolimowskog. Radi se o filmskom mozaiku različitih priča iz suvremene Varšave, koje se spektakularno spajaju u cjelinu. U znaku Skolimowskog je i posebna sekciji Tribute (U počast) u okviru koje će biti prikazani filmovi koje je autor snimao u Poljskoj i njima oblikovao poljski novi val, kao i oni nakon toga, koje je zbog problema s cenzurom i odlaska iz Poljske, snimao u zapadnoj Europi.
 
Glavna natjecateljska sekcija Perspektive nudi filmove autora kojima je to prvi ili drugi cjelovečernji film. Deset filmova bit će u konkurenciji za nagradu Vodomec, među njima je hrvatski film Hane Jušić "Ne gledaj mi u pijat", zatim film "Aquarius" brazilskog režisera Klebera Mendonce Filha, "Dobra žena" Mirjane Karanović, film "Porto" portugalskog režisera Gabea Klingera, snimljen na 35-milimetarskoj filmskoj traci, animirani cjelovečernji film "Crvena kornjača" nizozemskog autora Michaela Dudoka de Wita, "Vlažnost" srpskog režisera Nikole Ljuca.
 
Međunarodni žiri koji će odlučiti o glavnoj nagradi festivala čine Jelka Stergel, inače osnivačica i dugogodišnja direktorica ljubljanskog festivala, Mariola Wiktor, poljska filmska novinarka i bosanski redatelj Pjer Žalica. 
 
Najpopularnija i najposjećenija sekcija festivala su zasigurno Premijere, gdje su noviji filmovi poznatih autora Kena Loacha, Wernera Herzoga, Jeffa Nicholsa, Jima Jarmuscha, Paula Verhovena, Bruna Dumonta, Terrenca Malicka, Asghara Farhadija, braće Dardanne.
 
U sekciji Fokus predstavlja se rumunjski film i poznati rumunjski režiseri mlađe generacije - Cristian Mungiu, Adrian Sitaru, Bogdan Mirica, Cristi Puiu, Radu Jude.
 
Bogat i raznovrstan filmski izbor nudi sekcija Panorama svjetskog filma, s dvadesetak filmova malo manje globalno razvikanih, ali vrlo uspješnih autora i njihovih filmova. Izdvajamo, "Nisam tvoj sin" Anne Muylaert i japansku erotsku komediju "Vlažna cura na vjetru2 u kojem redatelj Akihiko Shiota parafrazira nekad izuzetno popularan mekano-pornografski žanr pinku eiga (ružičasti film).
 
Ništa manje popularna je i sekcija Kraljevi i kraljice, gdje se radi o iskusnim redateljskim imenima i uspješnim filmovima, kao što su: Brillante Mendoza s filmom "Ma' Rosa", Alex de la Iglesia s komedijom "Moja divlja noć", Terence Davies i "Pjesma sumraka".
 
Ekstravagantnost, sekcija moglo bi se reći drskijih autora i za one s nekonvencionalnim filmskim ukusom, predstavlja se filmovima: "Ljubavna vještica" (The Love Witch) autorice Anne Biller, horor "Jezivo", kojega potpisuje japanski predstavnik toga žanra Kiyoshi Kurosawa, kanibalska komedija "Sirovo" u režiji Julie Ducournau.
 
U sekciju Kinobalon za najmlađe, ove je godine uključen žiri mladih predstavnika, koji će izabrati svojeg filmskih favorita. 
 
Predstavit će se kratki filmovi, koji se natječu za nagradu, a o njoj će odlučiti žiri u sastavu: Urška Đukić iz Slovenije, Hans Christian Leitich iz Austrije i Vladimir Seput iz Hrvatske.
 
Prikazuju se i filmovi u konkurenciji za europsku nagradu LUX, koju dodjeljuje Europski parlament, a ovogodišnji finalisti su: "Kad otvorim oči" Leyle Bouzid, "Moj život poput tikvice" (My Life as a Zucchini) Clauda Barrasa i "Toni Erdmann" u režiji Maren Ade.
Ukratko: raznovrstan festivalski program, otvaranje novih dilema, uz vraćanje starim i vječnim temama. (Karmen MEDICA)
 
 
 
 

Podijeli: Facebook Twiter