Ne dolazi u obzir ukidanje 2. mirovinskog stupa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Premijer Zoran Milanović poručio je danas da ne dolazi u obzir da se ukine drugi mirovinski stup i taj novac prebaci u državni proračun.

- To ne dolazi u obzir, ne pada nam na pamet raditi ono što su napravile neke države, a na što se često pozivaju i neki u Hrvatskoj, da ukinu drugi stup i taj novac prebace u proračun, rekao je premijer u saborskoj raspravi o izvješću o održanim sastancima Europskog vijeća u prošloj godini koje je, prvi put, podnio parlamentu.

To ne dolazi u obzir, bio je izričit premijer, koji kaže da su tu moguće samo određene, manje korekcije. Saborska oporba smatra kako u hrvatskom javnom životu, sedam mjeseci nakon ulaska u Europsku uniju, nema prave svijesti da odluke iz tijela Unije izravno utječu na živote građana. Odluke u Bruxellesu i Strasbourgu slabo su zastupljene u medijima, ocijenio je laburist Dragutin Lesar priključivši se time ocjeni HDZ.

Premijer Zoran Milanović izjavio je u utorak da ulazak u proceduru prekomjernog deficita, o čemu prijedlog treba potvrditi Vijeće ministara financija EU-a u Bruxellesu, nije nikakva kazna za Hrvatsku.

- Tu su proceduru prošle gotove sve europske države, neke brže i uspješnije, neke teže i manje uspješno, rekao je premijer u Hrvatskom saboru kojemu po prvi put podnosi izvješće o održanim sastancima Europskog vijeća u prošloj godini.

Milanović je naglasio kako je to mehanizam koji će pomoći Hrvatskoj da bez političkih kalkulacija i odugovlačenja do kraja uvede red u sustav i provede reforme koje se odgađaju.

- Odluka da se živi u skladu s vlastitim mogućnostima, koje možda nisu uvijek tako niske kako se misli, uvijek je politička odluka, rekao je premijer.

Najavio je reforme "na ovaj način neodrživih sustava", konkretno zdravstva i obrazovanja, zatim restrukturiranje državne uprave, javnih službi, pravosudnog sustava. Reformirat će se radno zakonodavstvo, nastaviti s restrukturiranjem državnih i javnih poduzeća, racionalizacijom sustava državnih agencija i upravljanja državnom imovinom, najavio je.

Zakon o suradnji Sabora i vlade u europskim poslovima propisuje da premijer jednom godišnje, na početku prvog godišnjeg zasjedanja Sabora, podnosi Saboru izvješće o održanim sastancima Europskoga vijeća u protekloj godini.

Milanović je danas u Saboru također primijetio da se u hrvatskom političkom i javnom životu još nije dovoljno razvila svijest o ravnopravnosti Hrvatske u Europskoj uniji, u koju nije ušla kako bi samo šutjela i slušala, a građane se pokušava plašiti sankcijama koje navodno stalno prijete iz Bruxellesa. 

"Građane se pokušava plašiti nekakvim sankcijama koje Hrvatskoj navodno stalno prijete iz Bruxellesa, iz ovog ili onog izmišljenog razloga. Kao što znamo, strah uglavnom izvire iz neznanja", rekao je Milanović. Od 1. srpnja prošle godine Hrvatska svojim glasom, i pripadajućim pravom veta, može blokirati neke važne odluke Europskog vijeća, ali tu mogućnost ne doživljava i nikad neće doživljavati sredstvom ucjene i dnevnopolitičke manipulacije, nego jednim od jamstava pune ravnopravnosti unutar Unije, rekao je Milanović.

"Hrvatska, uostalom, ne želi Europsku uniju u kojoj bi bilo kažnjavano neslaganje u mišljenju ili zalaganje za vlastite interese, za jednakopravnost u svim pitanjima, i za zdrav razum. Takva Europska unija značila bi obesmišljavanje ideje europskog integriranja", poručio je premijer. Dodao je da ravnopravnost podrazumijeva odgovornost i međusobno povjerenje, a povjerenje se ponajprije temelji na racionalnom uvidu u vlastite mogućnosti i interese. Po njegovim riječima, to je formula uspješnog hrvatskog članstva u Europskoj uniji. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter