Ne damo te, klapo naša!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Ne damo te, klapo naša!", porucilo je više od dvije tisuce gledatelja Susreta klapa Labin 2010. na kao šipak punom starogradskom trgu. Gradu rudara dalmatinsko se višeglasje - potvrdilo je cetvrto izdanje ovdašnje najposjecenije priredbe - doista uvuklo pod kožu. Ulaznica za Crc bila je te rekordno vruce subote tražena jednako kao i rashladni ventilatori.

Karte za sjedenje, vrijedne od 120 do 150 kuna, razgrabljene su još dan ranije: želji za repetitivnim otkrivanjem cari klapskog milozvucja ocito ni recesija ne smeta. Da (ne samo) labinska publika i izvodaci sviraju u istu mandolinu, najbolje se vidjelo za hitova "Da te mogu pismom zvati" (Maslina), "Ružo moja crvena" (Sv. Juraj, Hrvatske ratne mornarice), "Ne damo te, pismo naša", "Croatio, iz duše te ljubim!" (Intrade) jer su ti vrhunci veceri otpjevani unisono.



Bez glazbene pratnje nastupili su pak momci iz Iskona. Opravdavali su svoj rejting, potvrden suradnjama s brojnim glazbenicima, ali i naziv, Iskon, držeci se klapskih korijena, "a cappella" pjevanja.

Uz njihovu izvedbu "Vilo moja" skoro smo zaboravili da je glavna zvijezda veceri trebao biti Vinko Coce. Splicani su podjednako oduševili, ali i nasmijali, s preradom narodne "Miš mi je polje popasel". Ta svojevrsna brojalica u njihovoj se verziji, radi kompliciranosti, ucinila neponovljivom.

- Ovo mi zovemo alkotestom: ako je izvedemo bez greške, znaci da smo trijezni, našalili su se "iskonovci". I, nisu se, pored takvih glasovnih mogucnosti, vokalne raspojasanosti koja grije srca i dlanove, trebali ispricavati na slobodnijem uvodnom razgovoru s Helenom Šipraka, koja je suvereno, sadržajno ali nenametljivo, vodila program.



Završni glanc fešti udarila je gošca Zorica Kondža, podsjetivši da je vlasnica ponajljepšeg glasa na našem estradnom nebu. Izvela je, uz ostalo, "Pokoru", "Molitvu", a za grande finale - sa svim izvodacima - ostavila "Bodulsku baladu" Vice Vukova.

A gdje je u cijeloj prici Istra, pitate? Na pocetku – uvod je, naime, povjeren pocetkom godine osnovanoj klapi Labin, koja je uspješna probila led na velikoj pozornici. Nakon domacina, nastupili su Umažani - klapa Lungomare, koja djeluje vec 20 godina, izmamila je pažnju s "Draga nam je Istra".



Cast ženskih klapa obranile su jedine predstavnice, cure iz rijecke Luke. Prepoznatljive su po Gibonnijevoj "Ovo mi je škola", a dojmila se i njihova "Maledetta primavera".

Susret klapa održan je u sklopu Labin Art Republike u organizaciji Agencije Vozila, Planet Medie, a pod pokroviteljstvom Grada.


Podijeli: Facebook Twiter