Ne damo posljednju slobodnu zonu!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što je procelnik za komunalni sustav Damir Prhat na Gradskom vijecu najavio da Grad namjerava uvesti naplatu parkiranja na platou ispred Rojca, Vijece udruga Rojca održalo je u cetvrtak konferenciju za medije na kojoj su uputili javni poziv nadležnima u Gradu da nedvosmisleno odgovore na pitanje hoce li se ta parkirna mjesta doista naplacivati, po kojoj cijeni i od kada.

- Procelnik Prhat nam je u pocetku govorio da ce se u sjevernom dijelu urediti 88 mjesta gdje ce se riješiti problem Monte Zara, što smo mi i prihvatili, ali je tvrdio da ce plato ostati otvoren prostor. To nam je na okruglom stolu u lipnju mjesecu tvrdio i Bernard Zenzerovic iz Ureda Grada, jer "zaista nije cuo da je bilo tko iz Grada rekao da ce se parking na tom prostoru naplacivati", a eto niti pet mjeseci kasnije govori se o naplati, rekla je Irena Boljuncic Gracin iz Udruge Carobni šešir.

- Nedavno su parkirna mjesta i oznacena plavom bojom, što znaci da ulaze u sustav naplate, a mogli su ih oznaciti bijelom bojom da su htjeli dati do znanja da naplate nece biti, dodala je.

Kristina Nefat, predsjednica Vijeca udruga Rojca, rekla je da u Rojcu sjedište imaju 104 udruge u koje dolazi više od tisucu posjetitelja dnevno. Po odredbama Grada Pule, za njih bi na svakih 15 kvadrata trebalo doci jedno parkirno mjesto, što znaci da bi Rojc trebao imati osiguranih 1.116 mjesta. Ili, pak, kako druga odredba o uredima kaže, jedno parkirno mjesto dolazi na svakih 30 kvadrata, a tada bi imali pravo na 558 mjesta.

- Grad nam je dopisom priopcio da ce za korisnike Rojca osigurati 30 mjesta, ali mi to ne želimo. Želimo da se na platou parking ne naplacuje. Nikome! Poražavajuce je da Grad krši vlastite odluke, pa kako onda ocekuju da ih se drugi pridržavaju? Osim toga, u Rojcu su mnogi ljudi volonteri koji ne primaju naknadu za svoj rad, a istovremeno ce biti dužni placati parking da bi dolazili na taj volonterski posao, rekla je Nefat.

Naglasila je da nece cekati oduzimanje ove posljednje slobodne zone i najavila je, vec za iduci tjedan, pocetak brojnih aktivnosti koje ce se odvijati pod sloganom "Akcija za Rojc 2". Trenutno te akcije, kaže, nisu u mogucnosti provoditi zbog lunaparka koji je zauzeo pola platoa, bez znanja Vijeca udruga Rojca, ali ima rješenje Grada važece do kraja studenog.


Podijeli: Facebook Twiter