Ne dajte djeci mobitel za školu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Za današnju se djecu može cuti da su rodena s malom maturom, da znaju sve i svašta, dostupno im je mnoštvo informacija, novi mediji otkrivaju im neke nove, virtualne svjetove… No, kada se spomene škola, tada to postaje prava trauma - kako za roditelje, tako i za djecu, pogotovo onu koja prvi put krecu u školu.

Ipak, djeca su ponekad puno spremnija na izazove u novom okruženju nego njihovi roditelji, koje od samog pocetka muci mnogo pitanja, primjerice je li dijete spremno za školu ili je još moglo cekati godinu dana? Ne zna citati, hoce li ga zato omalovažavati? Što ako druga djeca budu gruba prema njemu? I tako redom.

O desetak najcešcih pitanja, dvojbi i strahova koje muce roditelje porazgovarali smo s pulskim strucnjacima - uciteljicama razredne nastave OŠ Šijana Larom Brecevic, Hanom Milohanovic, Nusretom Krizmanic i Anitom Budicin, potom pedagoginjom OŠ Veruda Jasminkom Brkljaca te psihologinjom Marinelom Pincan-Šimic.

Treba li prvaša posebno pripremati na susret sa školom?

Uciteljice:
Treba pripremiti dijete. Predškolske ustanove vec odrade taj dio pa djeca koja su bila u vrticu budu pripremljena. Taj dio bi trebali odraditi i roditelji one djece koja nisu bila u vrticu.

Pedagoginja:
Djecu treba opustiti, pogotovo za prvi susret sa školom, i treba im prenositi pozitivne emocije, da ne budu pod stresom. Ne smije ih se plašiti negativnim iskustvima "morat ceš uciti", "pisati zadacu"… Treba im govoriti: "Citat cemo skupa, crtati i racunati", da im bude zanimljivo.

Psihologinja:
Priprema treba trajati dugo, barem od proljeca, kada imaju sistematski pregled za školu. Vecina djece koja su ukljucena u vrtice imaju pripremne vježbe i ranije. Roditelji mogu razgovarati s djecom o bilježnicama, birati torbe, jer to mališane jako veseli, a njima daje osjecaj da su veliki i važni. Bitno je da roditelj navodi pozitivna iskustva i sjecanja iz svojih školskih dana

Treba li djeci dati mobitel za odlazak u školu?

Uciteljice:
Ne. Može odvracati pozornost djeteta.

Pedagoginja:
Ne. Dijete se uvijek može javiti ucitelju, a mi u svakom trenutku možemo doci do roditelja

Psihologinja: Ne možemo ih izbjeci. Ipak, mobitel možda ne treba djeci koja stanuju blizu škole, ali za one koji idu dalje u školu može biti dobra pomoc roditeljima pri organizaciji. Znam za primjere gdje djeca daju mobitele uciteljicama, a na kraju nastave ih dobivaju natrag. (Piše Sandra ZRINIC TERLEVIC)

SVIH DESETAK PITANJA I SAVJETA STRUCNJAKA MOŽE TE NACI U SUBOTNJEM TISKANOM IZDANJU

 


Podijeli: Facebook Twiter