Ne dajmo vodno bogatstvo strancima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Hrvatska narodna stranka odlucno se protivi privatizaciji Hrvatskih voda, istaknuo je clan predsjedništva istarskog HNS-a Matko Županic na konferenciji za novinare u povodu Svjetskog dana voda u Buzetu.

Sijecanjski intervju premijerkinog savjetnika Borislava Škegre, u kojem se založio za žurnu privatizaciju državnih i javnih poduzeca poput HEP-a, Hrvatskih šuma, Hrvatskih voda, HAC-a, Croatia osiguranja, Županic je nazvao probnim balonom te rekao da je njime šokirao javnost.

- Razlozi takvog Škegrovog poteza postali su jasni kada je ubrzo, u saborsku proceduru po hitnom postupku trebao ici prijedlog Zakona o vodama koji je u zadnjem casu povucen. Hrvatske vode bi se iz javne ustanove pretvorile u trgovacko društvo. Skupštinu bi cinio samo jedan covjek i to resorni ministar - citaj Pankretic - koji bi imenovao direktora. Sprijecio bi se time nadzor Sabora i javnosti te omogucila privatizacija, upozorio je Županic.

Privatizacija bi, upozorio je Županic, dovela do toga da stranci preuzmu veliko hrvatsko vodno bogatstvo, a još veca šteta nastala bi cinjenicom da bi strani vlasnik na taj nacin došao u posjed vrijedne dokumentacije kao što su planovi vodoopskrbe ili atlasi vodotoka.

Ukoliko bi došlo do privatizacije, došlo bi i do povecanja svih vodnih naknada ukljucujuci i one koje su dio cijene vode. Porezne vlasti naplacivale bi PDV na vodne naknade, rekao je.

Trošak nenaplacenih racuna na vodu prebacio bi se u cijenu vode pa bi ona mogla narasti 20 do 30 posto. Posljedice bi bile novi val otpuštanja iz javnih poduzeca, manje mirovine, manji prihodi u proracunu pad prihoda i standarda, istaknuo je Županic. Bolje bi bilo, rekao je, da se bavimo koncentracijom financijskog kapitala spajanjem FINA-e i Hrvatske poštanske banke.

Potpredsjednik istarskog HNS-a Darko Kranjcic osvrnuo se na spajanje vodovoda u Istri, o cemu, se, rekao je, vec desetak godina govori u studijama opravdanosti, s naglaskom da bi moglo doci do otpuštanja veceg broja radnika.

- Naš je prijedlog da se djelatnici ne otpuštaju vec da se za tri vodovoda u Istri stvori razvojna agencija koja ce se baviti vodoopskrbom, odvodnjom i navodnjavanjem. Uslužne djelatnosti treba organizirati kao sestrinske firme, istaknuo je Kranjcic.

Hrvatska je peta u Europi, a 42. u svijetu po resursima i kvaliteti vode, rekao je Županic. Prema recentnim procjenama potrošnja vode u svijetu iducih 20 godina povecat ce se za 629 posto, a cijena vode mogla bi se izjednaciti s cijenom nafte zbog velikih svjetskih potreba.


Podijeli: Facebook Twiter