Ne dajmo da carolija ugasne!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pedesetak ulicnih umjetnika, petnaestak predstava, nekoliko radionica i brojni mališani koji su u Parku grada Graza uživali na Fuckalici, najkraci su rezime ovogodišnjeg, petog Festivala ulicnih carobnjaka, koji je sinoc okoncan u Puli. Brojni gledatelji koji su svake veceri pratili predstave zabavljaca na pulskim ulicama i trgovima dokaz su da ovaj festival, koji se održavao od 9. do 11. srpnja, sasvim sigurno ima svoju publiku.

Svim ulicnim carobnjacima jedno je zajednicko - u svojim predstavama kombiniraju cirkusne i kazališne elemente uz glazbu i ples, a rezultat toga su salve smijeha u publici.

Potvrdio je to i duo Stupidus Comicus iz Španjolske, koji je na Trgu sv. Tome kod pulske katedrale izveo predstavu "Comicus Stupidus". Svojevrsna je to parodija na suvremene cirkuske skupine, koje gledateljima uvijek porucuju da ce vidjeti dosad nešto nevideno, što još nitko nije ucinio. Iako publika na trgu nije vidjela ništa novo, barem se dobro nasmijala.

Zabavno je bilo i na Portarati, gdje je okupljene nasmijavao španjolsko-francuski Circo Columpio. Pomalo tvrdoglav pas, simpaticna pomocnica i svestrani Guillermo bili su dovoljni za oko sat vremena dobre zabave.

Nažalost, kiša i grmljavina prekinuli su predstavu "Pretty Limo" Gaby Corbo iz Argentine. Po onome što smo uspjeli vidjeti prije negoli je kiša rastjerala publiku, Gaby u svojim nastupima koristi elemente tanga i senzualnost tog latinskoamerickog plesa.

Irena Boljuncic Gracin iz pulske udruge Carobnjakov šešir, koja organizira FUC, kaže da su zadovoljni ovogodišnjim festivalom i dobrom atmosferom. Posebno istice Fuckalicu, program namijenjen djeci u Parku grada Graza, koju su pohodili brojni mališani i sudjelovali na radionicama te gledali predstave. Na pitanje hoce li se FUC održati i sljedece godine, Boljuncic Gracin odgovara da ce ako ne bude prave financijske potpore Grada i Županije, festival morati preseliti u neki drugi grad ili ga jednostavno prestati organizirati.

Oni koji su propustili ovogodišnji FUC ili žele još jednom uživati u komicnim tockama ulicnih carobnjaka imaju veceras još jednu priliku. Naime, na trgu iza crkve u Šišanu sudionici ovogodišnjeg FUC-a pripremit ce program FUC-Dobar susjed", kao zahvalu Šišancima za gostoprimstvu buduci da je festivalski kamp bio smješten u tamošnjem bivšem vojnom kompleksu Svetica. Program pocinje u 21 sat.


Podijeli: Facebook Twiter