Ne čupajte smilje i konoplje!

Anton Jukopila u svom vrtu u Oprtlju
Anton Jukopila u svom vrtu u Oprtlju

Ante Tonči Jukopila, jedan od zacijelo najpopularnijih svećenika u Istri, proslavio je u nedjelju, 2. kolovoza, sa svojim vjernicima u Oprtlju i Završju svečanim misama, svoj 80. rođendan. Uzbuđen i radosnim glasom rekao nam je da su ga vjernici i prijatelji obradovali velikim odazivom na misno slavlje: bilo je čestitanja, cvijeća i kolača, ali i bogata roštiljada u Završju.

Jedinstven životni put

Oprtaljsko-završki župnik ima jedinstven životni put. Rodio se u Ližnjanu 31. srpnja 1935. od majke Kate, rođene Jelčić, i oca Josipa; on je najstarije dijete u obitelji, sestra Elvira, udata Grbin, živi u Kanadi, a sestra Marija Gracija umrla je kao dijete. Ante Tonči nije u pazinsko sjemenište stupio u dječačkoj dobi, došao je nakon što je izvjesno vrijeme radio u Puli. Za svećenika je zaređen na pragu četvrtog desetljeća, u 38. godini života, 24. lipnja 1973. u Pazinu.

Tada je biskup dr. Dragutin Nežić svećenički red podijelio i Linu Rakaru, sada župniku u obližnjem Zrenju; Jordanu Rovisu, župniku u Žminju, i Marijanu Žmaku, župniku u Buzetu. Vlč. Jukopila diplomirao je na Teologiji u Rijeci temom "Biskup Juraj Dobrila i Ližnjan, iz povijesti Crkve u Hrvata" kod franjevca dr. Emanuela Hoška. Te je godine (1973.) tiskao u Slavonskoj Požegi knjižicu "Ližnjan u prošlosti, prilog povijesti mjesta s obradom dopisivanja Dobrila - Žmak".

Oprtaljsko-završki župnik Jukopila je od 1974. godine. Župa ima čak 22 sakralna objekta, najviše u Porečko-pulskoj biskupiji, nakon Vodnjana i Rovinja; mnogi su obnovljeni, mnogi su oslikani zidnim slikarijama. Ističe se, primjerice, crkva Blažene Djevice Marije iz 14. stoljeća. Župnik se osobito ponosi obnovom župne crkve sv. Jurja mučenika, kada je uređeno pročelje crkve i kameno stubište, postavljene nove orgulje i hrastove klupe u crkvi, a na zvoniku tri zvona.

Ljekovita travarica

Župnik Jukopila je nadaleko poznat travar i pravi izvrsnu travaricu, grappa del parroco, koja je i ugodno piće i lijek. Ljekovito bilje zanima ga od djetinjstva. Zabrinut je jer se neki neodgovorno ponašaju prema prirodi: u rodnom Ližnjanu pošao je ubrati smilje, na mjestu gdje ga je uvijek bilo, a kad tamo - smilje počupano, a ne šišano kako treba činiti. "Malo ljudi zna, a ja stalno ponavljam, da je smilje i konoplje vrlo ljekovito bilje, treba ga uzgajati, šišati a ne čupati. Mnogima je u bolesti pomoglo", ističe vlč. Jukopila.

Lani je za naročite zasluge i doprinos u razvoju te promicanju ugleda Općine Oprtalj proglašen je počasnim građaninom Oprtlja, čime se s pravom ponosi.

U prosvjednom konvoju s ribarima

Spomenimo dvije zanimljivosti u povodu ovoga jubileja, a odnose se na oprtaljsko-završkog župnika. Prva: već 42 godine, svake nedjelje i blagdanom, župnik je na ručku kod obitelji Dobrilović u Završju; promijenilo se četiri generacija, ali ne i tradicija, prvi su mu gostoljubivi domaćini bili Albina i Ernesto Dobrilović, a tu lijepu tradiciju nastavljaju njihovi unuci. Druga: svi su mediji u studenome 2009. izvijestili da je na jednom ribarskom brodu u konvoju Libertas, kada su ribari prosvjedovali protiv arbitražnog sporazuma sa Slovenijom, strahujući od gubitka hrvatskog teritorija, bio i oprtaljsko-završki župnik Ante Tonči Jukopila. Četrdesetak ribarskih brodica krenulo je prema Savudrijskoj vali i u more su bacali plutače s hrvatskim zastavama.

- Kad nam je bilo najteže uz Božju pomoć, vođeni hrabrošću i nadom, Hrvati su uvijek pobjeđivali. Tako će biti i sada, izjavio je tada vlč. Jukopila. Na mnogaja ljeta! (Robert BURŠIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter