Ne cekajte da dijete ožedni

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ljeto donosi niz rizika za djecje zdravlje. Iako se uz potreban roditeljski oprez dogadaju razmjerno rijetko, suncanica i toplotni udar opasna su stanja izazvana prekomjernom izlaganju suncu ili vrucini koja mogu cak i ugroziti život.

Djeca se lako umore od vrucine, ali isto tako lako i dehidriraju. Blijedo lice, vrtoglavica, glavobolja, umor i mucnina simptomi su koji upozoravaju na to da je dijete umorno i da mu je prevruce.

Mlada od cetiri godine osobito su osjetljiva na vrucinu pa se preporucuje držati ih u hladnijem prostoru, osigurati im dovoljno tekucine i nikada ih ne ostavljati same u automobilu.

- Opasnost od suncanice ili toplotnog udara velika je ako je dijete predugo na suncu, kad je ono prejako, te ako mu glava nije zašticena pokrivalom. Roditelji ne smiju zaboraviti da dijete namažu kremom za suncanje svaki put kad izade iz mora jer je opasnost od opeklina na nježnoj djecjoj koži ljeti takoder vrlo visoka, upozorava Mirjana Kolarek-Karakaš, dopredsjednica Hrvatskog pedijatrijskog društva (HPD).

Tijekom vrucih ljetnih dana dijete može vrlo lako dehidrirati. Nije dovoljno cekati da dijete ožedni i zatraži pice jer ono na to jednostavno zaboravi, pa ga treba cešce nuditi vodom.

Zasladene i gazirane napitke poput sokova ili cole treba izbjegavati. Lijecnicke ordinacije ljeti ipak u prvom redu pune enteroviroze, odnosno trovanje hranom. Crijevne viroze pracene proljevom i povracanjem, ponekad i temperaturom, bolest su ljeta, na njih nije imun nitko, a djecji organizam u pravilu prvi nastrada.

- Najbolje je djeci kupovati industrijski sladoled, veli pedijatrica Kolarek-Karakaš, koja se u svojoj ordinaciji tijekom ljeta najcešce bavi djecom koja imaju osipe i enteroviroze. Do obolijevanja lakše dolazi kad se promijene uvjeti boravka.

- Roditelji na godišnjem odmoru trebali bi izbjegavati hraniti djecu egzoticnim jelima koja djeca inace ne jedu, kao što su ribe, gljive ili tropsko voce. Koliko god je moguce, treba paziti da se kupuju svježe namirnice i nabavljati hranu tamo gdje je najveci promet, istice Kolarek Karakaš.

Bakterije se vrlo brzo razviju u lako kvarljivoj hrani koju se obicno poslužuje na izletima ili roštiljadama. Simptomi trovanja slicni su kao i kod viroze - mucnina, grcevi, povracanje, proljev, a u rijetkom slucajevima i groznica te krvava stolica. Da bi se izbjeglo trovanje, hrana ne smije biti van hladnjaka više od sat vremena.


Podijeli: Facebook Twiter