Ne budi lijen - volontiraj!

Mimohod volontera u Puli (N. LAZAREVIĆ)
Mimohod volontera u Puli (N. LAZAREVIĆ)

U povodu Međunarodnog dana volontera, danas je njih stotinjak sudjelovalo u svečanom mimohodu središtem Pule. Uz glazbu i pjesmu te puno dobrih vibracija, građanima su dijelili poruke i želje poput: "Volontiram jer želim i mogu",  "Ne budi lijen - volontiraj", "Budi ispunjen - volontiraj", "Najveći čovjek uvijek ostaje dijete"…

Javnu povorku organizirala je humanitarna udruga "Naš san njihov osmijeh", točnije njihova grupa mladih, a pridružilo im se stotinjak volontera - mladi volonteri Crvenog križa Pula, volonteri iz Volonterskog centra Istra, Udruge Ruka šapi, štićenici i djelatnici Prihvatilišta za beskućnike, učenici Tehničke škole i Gimnazije, ali i brojni građani.

Nakon povorke volonteri su se okupili u dvorani gradske knjižnice i čitaonice gdje su pred učenicima srednjih škola prezentirali rad udruga i organizacija koji se između ostalog bave i volontiranjem. Elvis Fekete, voditelj Volonterskog centra Istra, rekao je da ga veseli što se svake godine sve više građana uključuje u volontiranje. - Onima koji još nisu, poručio bih da se okušaju u volontiranju, sigurno će se zaraziti i ostati, a ostalima koji već volontiraju rekao bih samo - hvala, rekao je Fekete.

Jasna Vekić, predsjednica Gradskog društva Crvenog križa Pula, okupljenima je prikazala film o ovome društvu pod nazivom "Snaga humanosti, koji su snimili sami volonteri. Od 2012. godine Crveni križ vodi i Prihvatilište za beskućnike čije je rad predstavila njegova voditeljica Helena Babić, a predstavljene su i aktivnosti službe traženja te projekt "Bolnica bezbolnica".

Svoje su aktivnosti predstavili i volonteri Sindikata umirovljenika Hrvatske, dok su Udrugu koja skrbi o napuštenim životinjama "Ruka šapi" predstavile Ivana Mučić i Adrijana Milinović (B. PETROVIĆ; snimio N. LAZAREVIĆ)

U Poreču bal volontera
Stotinjak volontera porečkog Gradskog društva Crvenog križa i Doma za starije i nemoćne okupilo se sinoć, uoči Međunarodnog dana volontera na balu održanom u Obrtničkom domu. Pozdravljajući okupljene dogradonačelnica Nataša Basanić Čuš istaknula je kako su ovim druženjem željeli rad volontera učiniti vidljivim na lokalnoj i nacionalnoj razini, jer je njihova uloga u društvu velika. "Trud, ulaganje osobnog vremena, znanja i vještina neprocjenjivo je, rekla je dogradonačelnica. (V. H.)

Pazin: O volontiranju se premalo zna
U povodu Međunarodnog dana volontera u Društvenom centru "Veli Jože" u Pazinu održan je okrugli skup "Volonteri su važni: kvalitetni management volontera kao preduvjet zadovoljstva volontera i korisnika". Predsjednica Volonterskog centra Istra, Danijela Ustić, upoznala je prisutne s volontiranjem u Hrvatskoj i izvan nje, a ujedno je predstavila rad Volonterskog centra Istra sa sjedištem u Puli Volonterstvo je u Istri prilično razvijeno, ali se malo o njemu zna, napomenula je među ostalim Ustić. (M. R.)

Bogata labinska volonterska aktivnost
U povodu Međunarodnog dana volontera  labinski gradonačelnik Tulio Demetelika i pročelnica Upravnog odjela za samoupravu i opće poslove Loreta Blašković priredili su prijem za volontere. Bogata labinska volonterska aktivnost temelji se na Povelji o suradnji, koju je Grad s nevladinim i neprofitnim udrugama na svom području sklopio 2009. godine. Udruga za mlade Alfa Albona u šatoru s klizalištem predstavila je svoj projekt Lokalni volonterski centar Labin te organizacije civilnog društva i ustanove koje sudjeluju u volontiranju, a potom održala radionicu za djecu Alfa kreativci i akciju za odrasle "Osmjeh za 5", kojoj je svrha poticanje filantropije i altruizma među ljudima. (R. S.)                


Podijeli: Facebook Twiter