Ne bude li Vlade do siječnja, u travnju nema mirovina

Silvano Hrelja (D. ŠTIFANIĆ)
Silvano Hrelja (D. ŠTIFANIĆ)

Hrvatska stranka umirovljenika odbila je ideju Mosta da sjedi u velikoj koaliciji sačinjenoj od HDZ-a, SDP-a i stručnjaka koje nudi Božo Petrov. Predsjednik HSU-a Silvano Hrelja jasno je to poručio nakon koalicijskog sastanka početkom tjedna, a iste su poruke poslali lideri HNS-a i Hrvatskih laburista.

- Mislimo da velika koalicija ne može funkcionirati. Put do odluka takve Vlade veoma je dalek i pun prepreka i ne vjerujem da bi to išlo. Napokon, demokracija bez opozicije bila bi jednopartijski sistem ili nova inačica nekadašnjeg Socijalističkog saveza radnog naroda. Mi u HSU-u tako mislimo i otvoreno smo to rekli, objašnjava Hrelja.

- Očekujete li ipak formiranje nove Vlade?

- Mogućnost formiranja Vlade i Sabora ovisi o Mostu i njihovoj odluci. Most ne bi smio igrati igru kojom se jedna od velikih koalicija isključuje iz igre, nego bi trebali odlučiti hoće li koalirati s Domoljubnom koalicijom ili našom koalicijom Hrvatska raste. Njihovi mandati, njih 15, dovoljno je za većinu.

O razbijanju Mosta ne pomišljamo. Neće nam smetati ako odu s Domoljubnom koalicijom, ali Most treba preuzeti odgovornost. Građani su ih na to obavezali. Vremena za odluku još ima, ali ne previše.

- Kakav je stav Mosta prema mirovinskoj reformi i rezanju mirovinskih prava?

- Most je dosta mijenjao svoja stajališta na području mirovinske politike jer se radi o području koje je specifično i treba ga poznavati. Posljednje izjave na pregovorima su prihvatljive – traže javnu raspravu o javnom mirovinskom sustavu i o drugom mirovinskom stupu u 2016. godini, što je koaliciji Hrvatske raste prihvatljivo. O tome treba razgovarati mnogo više nego danas. Most je odstupio od ideja privatizacije drugog stupa, nego traže o tome javnu raspravu.

- Umirovljenici se ne trebaju unaprijed plašiti vlasti u kojoj je Most?

- Ne trebaju, ali se moraju plašiti činjenice da ova kakofonija predugo traje. Ako ne stignemo dogovoriti Vladu do kraja siječnja, pa se tada raspišu izbori, travanj će ostati bez privremenog financiranja. Najbolje bi bilo da se konstituira Sabor, pa da on odlučuje o izboru Vlade. Teško da drži vodu činjenica da bi predsjednica raspustila Sabor koji nije konstituiran ili Sabor koji se sam raspustio. Puno je tu dilema i teško će ih razriješiti profesori ustavnog prava. (D. GRAKALIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter