Ne boli, kratko traje i vraca vid

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Napredak u tehnologiji i sve aktivniji stil života u posljednja dva desetljeca potaknuli su nagli razvoj lasera za ispravljanje dioptrije. Najnovije generacije lasera omogucile su siguran i trajan ucinak korekcije refraktivnih grešaka, poput kratkovidnosti, dalekovidnosti i astigmatizma. Do danas je više desetaka milijuna ljudi laserski korigiralo vid i taj broj nezaustavljivo raste.

Iako je danas ovakav nacin ispravljanja dioptrije sve popularniji, to nikako ne znaci da treba zaboraviti na naocale i kontaktne lece. Iznimno je važno kvalitetno se informirati o laserskoj korekciji vida i napraviti predoperativni pregled da bi se usporedile prednosti i nedostaci koji su za svaku osobu razliciti.

Danas se u svijetu za korekciju vida laserom najviše koriste dvije metode: klasicna površna PRK metoda i nešto novija LASIK metoda. Obje metode su vrlo pouzdane i izbor metode ovisi o svakom pojedinacnom slucaju. Suvremena inacica PRK metode, tzv. napredni PRK (suvremeni PRK) danas se zbog svoje sigurnosti i pouzdanosti rezultata ponovno vraca kao metoda izbora kod dijela nove generacije laserskih kirurga. Glavni joj je nedostatak i dalje nešto duži postoperativni oporavak nego kod LASIK metode.

Tko je dobar kandidat?
Vecina punoljetnih osoba sa stabilnom dioptrijom tijekom posljednje dvije godine dobri su kandidati za lasersko skidanje dioptrije. Pritom je važno da kratkovidnost ne prelazi 10 dioptrija, a dalekovidnost i astigmatizam 5 dioptrija. Noviji laseri mogu ispraviti i vece dioptrije iako su tada rezultati manje pouzdani.

Iako je vjerojatnost potpunog ispravljanja kod manjih dioptrija veca od 98 posto, kod vecih dioptrija povecava se mogucnost odstupanja. Mada se ta odstupanja jednostavno mogu ispraviti dodatnim zahvatom koji je najcešce ukljucen u cijenu operacije, ovi pacijenti trebaju biti upoznati s mogucnošcu da im povremeno nakon zahvata mogu zatrebati naocale. Uz to, kandidati moraju imati dovoljnu debljinu rožnice. Potrebno je provesti i mjerenja na posebnim aparatima da bi se iskljucili rani oblici keratokonusa i drugih bolesti grade rožnice.

Tko je granican kandidat?
Kod dijela potencijalnih kandidata moguce je napraviti laserski zahvat s nešto manjim ocekivanjima i suženim izborom mogucih postupaka. Osobe koje su ranije imale problema sa suhocom oka mogu ocekivati pogoršanje simptoma nakon zahvata. Iako se kod LASIK metode skidanja dioptrije eventualne smetnje sa suhim okom smanje tijekom prvih šest mjeseci, ovi pacijenti trebali bi razmisliti o klasicnom površinskom laserskom postupku koji se naziva PRK. Kod ovog postupka nema izrade poklopca kao kod LASIK-a, pa samim tim ni oštecenja dijela živcanih niti rožnice. Medutim, oporavak nakon PRK zahvata je nešto duži nego nakon LASIK-a.

Za osobe koje imaju granicno tanke rožnice nije pogodan klasicni LASIK zahvat. One mogu razmisliti o nešto skupljim inacicama LASIK-a s izradom tankog poklopca uz pomoc novih mikrokeratoma i lasera. Ukoliko žele biti potpuno sigurni, mogu se u dogovoru s operaterom odluciti za površinski PRK postupak.

Tko nije dobar kandidat?
Kod bolesti sive mrene, uznapredovalog glaukoma, keratokonusa ili druge bolesti oka koje ugrožavaju vid laserska korekcija vida nije rješenje. Naime, laserom je moguce samo smanjiti dioptriju, a ne lijeciti navedene bolesti. Laser nije preporucljiv niti pacijentima s nereguliranom šecernom bolešcu ili odredenim autoimunim bolestima. Zbog prolaznih promjena u rožnici ne preporucuje se niti trudnicama i dojiljama.

Ispravljanje dioptrije uz pomoc lasera danas spada medu najuspješnije zahvate u medicini. Ipak, prije konacne odluke nužno je dobro se informirati i napraviti detaljan pregled oka, što ne bi trebao biti veci problem buduci da vecina laserskih centara u Hrvatskoj nudi besplatne konzultacije i razgovore s oftalmolozima.


Podijeli: Facebook Twiter