Ne bojim se izazova oko reformi, jer je to u interesu svih građana Hrvatske

Marinko Škare (M. MIJOŠEK)
Marinko Škare (M. MIJOŠEK)

Jučer su neki portali objavili da je dr. sc. Marinko Škare, redoviti profesor s pulskog Fakulteta ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković" s pulskog Sveučilišta Jurja Dobrile, kandidat Mosta za budućeg mandatara Vlade i nestranačkog premijera. Kao nezavisni ekonomski stručnjak bio je član pregovaračkog tima Mosta za financije i poreze, koji je predvodio Ivan Lovrinović, a iz Istre bili su tu još fakultetska kolegica profesora Škare, docentica Tea Golja, te Ladislav Turčinović, predsjednik Općinskog vijeća Svetog Petra u Šumi i bivši tajnik istarskog HDZ-a.

Reforme, ali uz zaštitu građana

- Razgovaralo se o mogućoj suradnji na nekoj od pozicija u Vladi, među ostalim i o mogućem nestranačkom premijeru, ali o kandidatu konačno odlučuje Most. Nemam nikakvu novu informaciju. Nisam član Mosta, niti bilo koje druge političke stranke i ne sudjelujem u njihovim dogovorima, kazao nam je dr. sc. Marinko Škare s kojim smo jučer telefonski razgovarali tek predvečer, nakon njegova povratka u Pulu iz Austrije, gdje predaje na sveučilištu u Eisenstadtu.

U zadnjem intervjuu koji smo u Glasu Istre objavili krajem studenoga, na pitanje naše novinarke o njegovu sudjelovanju u radu ekonomskog savjeta pri Vladi, za čije se osnivanje zalaže, rekao je: "Nije bilo govora o funkcijama ili o imenima, ali ne bojim se izazova". Pitamo ga misli li i dalje tako. Što ako mu ponude mjesto premijera?

- Oko programskih ideja i reformi ne bojim se izazova, jer je to u interesu svakog građanina Hrvatske. Na mjestu nestranačkog premijera prvo bih osnovao ekonomski savjet pri Vladi s nezavisnim ekonomskim stručnjacima, zatim pokrenuo izradu makroekonomskog modela, te bilance nacionalnog bogatstva - popisa imovine Republike Hrvatske - koji još uvijek nemamo. Četvrta mjera bila bi promjena politike upravljanja javnim dugom, tako da se angažira veći broj stručnjaka koji bi se time bavili. Važno je i da država napokon postane servis poduzetnicima i obrtnicima, jer rast i razvoj bez njih je nemoguć, odgovara dr. sc. Škare. (D. PALIBRK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter