NBA: Mike D'Antoni novi trener Lakersa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Novi trener druge najuspješnije NBA momčadi u povijesti, Los Angeles Lakersa bit će Mike D'Antoni (61), koji je s vodstvom kluba dogovorio suradnju na četiri godine.

Lakersi su u petak otkazali suradnju dotadašnjem treneru Mikeu Brownu nakon lošeg ulaska u sezonu i samo jedne pobjede u prvih pet nastupa, iako su se ovoga ljeta pojačali Dwightom Howardom i Steveom Nashom. Ulogu privremenog trenera preuzeo je Bernie Bickerstaff, koji je u posljednja dva susreta ostvario dvije uvjerljive pobjede, 101:77 protiv Golden State Warriosa, te 103:90 protiv Sacramento Kingsa.

Lakersi su bili u pregovorima s najtrofejnijim trenerom u NBA-u, legendarnim Philom Jacksonom (67), koji je pet od svojih 11 trenerskih naslova osvojio upravo s Lakersima, ali vodstvo kluba se ipak odlučilo za D'Antonija zbog "nemogućih uvjeta" koje je Jackson postavio. Nagađa se da je Jackson tražio dvogodišnji ugovor vrijedan najmanje 10 milijuna dolara po sezoni, ali i veće ovlasti te laganiji raspored putovanja. Jackson je, podsjetimo, po završetku sezone 2010/11. objavio dlazak u mirovinu.

D'Antoni je u dosadašnjoj trenerskoj karijeri vodio Denver Nuggetse u sezoni 1998/99., od 2003. do 2008. je bio trener Phoenix Sunsa, a od 2008. do 14. ožujka ove godine New York Knickse gdje je bio prisiljen podnijeti ostavku zbog loših rezultata. Ukupni omjer pobjeda i poraza u NBA mu je 388-339 u sezoni, te 26-29 u doigravanju. Bio je pomoćnik Mikea Krzyzewskog u reprezentaciji SAD-a koja je na SP 2006. osvojila brončanu medalju, te zlato na ovogodišnjim Olimpijskim igrama u Londonu.

Budući da se nadavno podvrgnuo operaciji koljena, službeno predstavljanje D'Antonija kao novog trenera Lakersa ovisit će o tome kada će mu liječnici dopustiti put iz njegova doma u New Yorku do Los Angelesa. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter