NBA ligu trese linomanija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U NBA ligi se nastavlja 'linomanija'. Otkrice sezone košarkaš New York Knicksa Jeremy Lin (23) nastavlja sa sjajnim nastupima zbog kojih je Amerika 'poludjela' za prvim americko-tajvanskim košarkašem u povijesti lige. Na gostovanju kod Toronto Raptorsa postigao je 27 koševa uz 11 asistencija, pri cemu i tricu za pobjedu 90:87 dvije sekunde prije kraja utakmice. Bio je to njegov drugi 'double-double' u karijeri.

"Lin nastavlja sa impresivnim igrama. Svaku utakmicu igra sve bolje. Gotovo je nevjerojatno s koliko samopouzdanja i hrabrosti izlazi na teren," kazao je trener Mike D'Antoni nakon što su Knicksi upisali šestu uzastopnu pobjedu ove sezone, 14. ove sezone uz 15 poraza.  Americki mediji 'gladni' prica o uspjehu preko noci prepuni su detalja o njegovom životu, a marketinški strucnjaci smatraju kako se u ovom mladicu krije nevideni marketinški potencijal.

"Lin je postao Tiger Woods prije silnih skandala. Sve mu se otvorilo," smatra PR strucnjak Ronn Torossian. Njegov dres je u Madison Square Gardenu postao najtraženiji, sa naslovnica vrište naslovi 'Linsanity', 'Lin for the win' ili 'Linderella', a koliki medijski interes izaziva njegova pojava možda i najbolje oslikava utakmica u Torontu. Raptorsi se vec duže vrijeme bore s manjkom gledatelja u Air Canada Centru, no dolazak Lina privukao je na tribine 20,092 gledatelja što je rekordna posjeta ove sezone na utakmica Raptorsa. "Sada je najvažnije smiriti ludilo koje je nastalo oko njega. Znam da to nece biti lako," dodao je D'Antoni.

Jeremy Shu-How Lin je roden 23. kolovoza 1988. u Los Angelesu, a odrastao je u gradu Paolo Alto, gdje je pohadao i srednju školu. Nakon završene škole nije dobio stipendiju i nijedan koledž u Sjedinjenim Americkim Državama nije pokazao interes za njegove košarkaške usluge, te je upisao Harvard. Diplomirao je na Harvardu 2010. godine, a na draftu ga nije želio niti jedan klub.



Potom je potpisao 'djelomicni' ugovor sa Golden State Warriorsima, a igrao je u razvojnoj ligi (D-NBA) za Reno Bighornse. Krace vrijeme je proveo u kineskom klubu Dongguan Leopards, a potom su g uzeli Knicksi, gdje je kao njihov igrac nastupao takoder u razvojnoj ligi, ali za Erie BayHawkse. Nakon što su se ozlijedili Carmelo Anthony i Baron Davis, a Amarea Stoudemirea dobio nekoliko dana slobodnog zbog smrtnog slucaja u obitelji, koncem sijecnja je gurnut u prvu momcad i 'bajka je pocela'. Lin je za sada vrlo skroman, kao da uopce nije svjestan kakvu je 'ludnicu' izazvao.

"Ponekad u životu treba imati i malo srece. Nisam ja nikakav carobnjak, sve je ovo plod momcadi. Kada nižeš pobjede sve je blistavo, no znam da ce doci i do razocaranja. Želim se zahvaliti treneri i suigracima što mi vjeruju," kazao je Lin.

U trijumfu protiv Raptorsa veliku pomoc Lin je imao u povratniku Amareu Stoudemireu koji je izostao cetiri utakmice, a Raptorsima je ubacio 21 koš uz 9 skokova. Tyson Chandler je dodao 13 koševa i devet skokova. U domacim redovima najefikasniji su bili Jose Calderon sa 25 koševa i 7 skokova, Linas Kleiza je dodao 15, a DeMar DeRozan 14 koševa.


Podijeli: Facebook Twiter