Nazovi M radi - molitve

Velečasni Nikica Mihaljević
Velečasni Nikica Mihaljević

Nakon 19 tiskanih molitvenika, koje je danas moguće kupiti u svim poštanskim uredima, kao i na kioscima s dnevnim novinama, te web-stranice, a sada i govornog telefonskog automata, župnika Nikicu Mihaljevića iz Donjih Andrijevaca s pravom možemo nazvati prvim hrvatskim svećenikom za promicanje molitve. Nedavno je u osječkom vikarijatu predstavljen najnoviji projekt ovog slavonskog svećenika, koji je, po tvrdnjama vlč. Mihaljevića, jedini takav ne samo u Hrvatskoj nego i u ovom dijelu Europe.

Riječ je o prvom govornom automatu pod nazivom "Poticaj na molitvu", gdje se pozivom na fiksni telefonski broj može čuti zvučna molitva ili meditacija dana.

- Moja osnovna vodilja je činjenica da ne smijemo zaboraviti kako Bog i u 21. stoljeću želi pomoći, pa se onda moramo koristiti i suvremenim tehnologijama. Sve je počelo 2008., kada sam uvidio da vjernici traže molitvenike, ali im nisu privlačni oni debeli, crni, kakve imaju stare bake. Stoga smo izašli s modernim dizajnom i od jednostavnog molitvenika s najjednostavnijim molitvama došli do čak 19 izdanja. Prije mjesec dana podigli smo i web-stranicu pod nazivom molitvenici.net, a na nju smo nedavno dodali i zvučne molitve za slijepe i slabovidne. No, sjetili smo se da bi isto bilo dobro ponuditi i preko telefona. Ako telefonom možete čuti vozni red autobusa, zašto onda ne biste čuli i molitvu, kaže vlč. Mihaljević. Dodaje da je možda preoholo reći da je prvi svećenik u promicanju molitve, ali svakako je najaktivniji.

Zanimljivo je da takav automat nema čak ni katolička Italija, a jedini sličan proizvod postoji samo u Njemačkoj. Uz vlč. Mihaljevića kao idejnog tvorca, tu su još i Marko Tunuković, student osječkog ETF-a, koji je napravio web-stranicu, te mladi teolog Mihael Kelbas, koji svećeniku pomaže u distribuciji i ostvarenju njegovih projekata.

Govorni automat "Poticaj na molitvu" na telefonskom je broju 031-637-790, a vodi vas kroz devet vrsta molitve. Zanimljivo je da je pozivateljima ostavljena i mogućnost da ostave svoje komentare i potrebe, a vlč. Mihaljević kaže da će ih preslušavati petkom te puštati na svojim misama. Zanimljivo je i da ovaj broj nema dodanu vrijednost na poziv, odnosno plaća se kao poziv na bilo koji fiksni broj.

- Trenutačno nisu vremena za naplaćivanje telefonskih poziva i mi nemamo nikakav profit od ovog automata, isključivo želimo pomoći ljudima u potrebi, kaže vlč. Mihaljević. (Nefreteta Z. EBERHARD)


Podijeli: Facebook Twiter