Nazovi IDS radi dobrotvorstva

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jesu li politicke opcije iz labinskog vijeca socijalno osjetljive samo za govornicom? Proklamira li vladajuca stanka tu vrlinu samo za obrazlaganja proracunske stavke, a oporbenjake iskljucivo populisticki poriv istom zgodom tjera na zadnje noge? Hoce li, naime, koja od snaga iz Gradske skupštine tragom svijetlog primjera, recimo, Nezavisne liste Porec plus, ciji su clanovi potrebitima (izravno obiteljima ili putem Crvenog križa, Društva invalida i slicnih udruga) podijelili uštedenih 50-ak tisuca kuna tijekom tri mandata?

Antun Tomicic, predstavnik te u meduvremenu ugašene liste, naglašavao je da su svaku izbornu kampanju financirali prilozima clanova i prijatelja te da su doniranjem željeli motivirati druge politicke opcije da pokažu kako troše javni novac.

Po svemu sudeci, 64 tisuce kuna iz labinskog gradskog proracuna - koliko je nedavno, ovisno o broju vijecnickih mjesta, rasporedeno strankama i nezavisnim listama - uglavnom ce otici na "servisiranje redovnih stranackih aktivnosti". HSU-ovci te mladi iz gradanske inicijative Novi Labin planiraju, doduše, iz svojih redova regrutirati volontere za pomoc starima i nemocnima.

Ideesovci - koji su dobili najviše, 30,6 tisuca kuna (za devet zastupnika) - porucuju, pak, da ce se vrlo rado odazvati nekoj od dobrotvornih aktivnosti.

- Pozivamo da nas se dodatno kontaktira o svim humanitarnim akcijama. Naši su se dužnosnici i vijecnici obavezali da tijekom obnašanja mandata osobno participiraju u takvim aktivnostima po vlastitom nahodenju, s obzirom da je za nas politicka humanost iste topline kao i humanost koju imamo kao privatne te društvene osobe, stoji u pisanom odgovoru Dolores Soric, predsjednice IDS-ove podružnice.

Pojašnjava da ce dobivenim novcem pokriti stranacke aktivnosti, poput edukacije clanova, odnosno režijske troškove svojih prostorija te placu profesionalnog tajnika.

Valdi Gobo, predsjednik SDP-ovog ogranka, kojem pripada 13,3 tisuce kuna (za cetiri vijecnika), veli da su dvaput u posljednje dvije godine, s tisucu i dvije tisuce kuna, donirali Ligu protiv raka. "Nismo još razmišljali o slicnim akcijama, ali zašto ne? Tanki smo, istina, nakon izbora, buduci da nismo prihvacali nikakve donacije pa sve aktivnosti te režije za prostorije, osim ovim novcem iz proracuna, pokrivamo iz clanarina te dijelom iz vlastitih džepova", dodaje Gobo.

Gradski HSU, kojem je za dva vijecnika pripalo 6,5 tisuca kuna, s Centrom za socijalnu skrb utvrdit ce kome je pomoc najnužnija, porucuje predsjednik stranke Marijan Nikic. "Sigurno cemo za to dati dio novca, što je i naša programska odrednica. Kao umirovljenici, najbolje znamo što znaci takva potpora, bez obzira što je rijec o skromnim sredstvima", domece.

Od Nenada Boršica, predsjednika HDZ-a, koji s jednim zastupnikom može racunati na 3,2 tisuce kuna, doznajemo da ih godišnji najam prostorija na Katurama košta 2.600 kuna plus režijski troškovi. "Da imamo još jednog vijecnika, ostalo bi za humanitarne svrhe, a ovako pomažemo pojedinacno koliko stignemo te pronalazimo privredne subjekte koji su voljni donirati. Nikad to nismo isticali, da ne ispadne samoreklama. Dobrotvorstvo bi ionako trebao gajiti svaki gradanin", tvrdi Boršic.

Dvije nezavisne liste u vijecu takoder imaju po jednog predstavnika. Tamara Nestorovic, nositeljica liste iznjedrene iz gradanske inicijative Novi Labin, veli da još nisu razmišljali gdje ce s novcem.

- Vjerojatno cemo njime financirati organiziranje anketa ili koncerata jer kroz to želimo i dalje osjetiti puls javnosti. No, naravno da bi valjalo razmisliti i o humanitarnoj svrsi. S jeseni smo iznova aktivni: planiramo akcije vezane uz socijalno ugrožene i djecu s posebnim potrebama. Urgirat cemo za njih, po potrebi, u Gradu te organizirati volontiranje za prijevoz starima i nemocnima u nabavci hrane i lijekova, istice najmlada labinska vijecnica.

William Negri
, nositelj druge nezavisne liste, kaže da su oni - pojedinacno potpomažuci socijalno ugrožene poznanike u namirivanju osnovnih životnih potreba - vec potiho humanitarni. U tom ce smjeru, obecava, i nastaviti. "Bolje da ovako jednokratno pomažemo naše potrebite susjede, barem to osjete", smatra Negri.

Ogranak BDSH, reci ce njegov predsjednik i jedini gradski vijecnik Rasim Halilovic, ne odlucuje samostalno o trošenju "zaradenog" novca, vec to cini stranacka središnjica koja se sastaje ovih dana.


Podijeli: Facebook Twiter