Nazorovom u ponedjeljak

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U ponedjeljak oko 9 sati za promet ce biti otvorena Nazorova ulica, koja se posljednjih mjeseci rekonstruirala. Prije toga novouredena prometnica bit ce podvrgnuta posljednjoj provjeri, a tijekom vikenda na njoj ce se oznaciti kompletna prometna signalizacija.

Manji radovi koji su još u tijeku ili ce biti i nakon ponedjeljka pored same prometnice ne bi, prema rijecima procelnika Upravnog odjela za komunalni sustav i imovinu Damira Prhata, trebali sprijeciti njeno otvaranje u ponedjeljak. Otvaranje za promet Nazorove ulice važno je i zbog skorašnjeg zatvaranja drugih prometnih pravaca u gradu, tocnije oko Punte i rive.

- U ponedjeljak ce se Nazorova ulica pustiti u promet. Manji završni radovi nece smetati otvaranju prometnice, a tijekom vikenda oznacit ce se horizontalna signalizacija i sve ce se pripremiti za posljednji pregled, najavio je Prhat.

Izuzetno važna (uz obilaznicu i rivu) poveznica sjevera i juga grada kroz njegov središnji dio od listopada prošle godine zatvorena je za promet zbog jedinstvene izgradnje novog sustava oborinske odvodnje. Osim toga dosadašnji mješoviti sustav odvodnje postao je iskljucivo fekalni, presložene su sve komunalne instalacije u trupu prometnice (plin, voda, telefon, struja), rekonstruirani su prometnica i nogostup kao i parkiralište kod Doma brace Ribar.

Svim navedenim radovima ova bi lokacija, uz koju je nedavno otvoren i novoizgradeni gradski stadion, trebala postati komunalno najuredenija lokacija u gradu. Doduše, takva ce se ocjena moci dati tek kada se vidi njen ucinak na plavljenje podrucja uokolo Trga Republike i rasterecenja kanala Pragrande. Budu li ucinci uistinu poput planiranih, rekonstrukcija Nazorove ulice postat ce ogledni primjer i za ostale pulske lokacije.

Prilikom izgradnje novog sustava oborinske odvodnje, osim polaganja novih cijevi u duljini 630 metara, ovom problemu pristupilo se inovativno. Pilot-projekt pokušava riješiti plavljenja izgradnjom cetiri tzv. kišna vrta koja su duž cijele ulice još uvijek u fazi uredenja. Ulegnute zelene površine s drenažom u koje ce se implementirati hortikultura koja ce pospješiti apsorbiranje vode u njenom nastajanju kod Osnovne škole Vidikovac, Zavoda za javno zdravstvo, križanja s Rovinjskom ulicom i Doma brace Ribar trebale bi ublažiti izlijevanje u vrijeme velikih oborina.


Podijeli: Facebook Twiter