Nazorov div za djecu, gurmane i turiste

S predstavljanja drugog motovunskog Festivala Velog Jože -Tomislav Pahović, Iva Jeletić i Ozren Grbavčić (Davor ŠIŠOVIĆ)
S predstavljanja drugog motovunskog Festivala Velog Jože -Tomislav Pahović, Iva Jeletić i Ozren Grbavčić (Davor ŠIŠOVIĆ)

Div iz poznatog djela Vladimira Nazora "Veli Jože" tema je drugog Festivala Velog Jože, koji se danas i sutra (petak, 5. i subotu, 6.) održava u Motovunu. Program Festivala predstavili su na konferenciji za novinare u ime organizatora načelnik općine Motovun Tomislav Pahović, Iva Jeletić iz motovunske Turističke zajednice, te Ozren Grbavčić iz pulske turističke agencije Illustris Travel.

Načelnik Pahović rekao je kako su nakon lanjskog prvog Festivala Velog Jože uslijedili mnogi komplimenti i pozivi, kako su Motovunci rado prihvatili ovu manifestaciju i kako rado u njoj sudjeluju, pogotovo ugostitelji, vinari i djeca, te da je ove  godine program bogatiji i prošireniji nego lani.

Željezni div

Program Festivala odvijat će se na glavnom gradskom trgu i na motovunskim ulicama danas i sutra od10 do 24 sata, a većina programa namijenjenih publici ponavlja se u istom terminu oba festivalska dana. Tako festivalska prijepodneva počinju radionicama za djecu od 10 do 13 sati; u terminima u 11 i 17 sati, također oba dana, na programu je kazališna predstava za djecu "Jup i Jože", uz predstavljanje istoimene slikovnice; u 15 sati se u kinu Bauer prikazuje animirani film "Željezni div".

U18 te u 21.30 sati prikazuje se predstava Teatra Naranča "Veli Jože"; u 20.30 premijerno će se prikazati kratkometražni film "Veli Jože" pulske Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna; u 21 sat slijedi mapping-animacija projicirana na motovunskom zvoniku; u 21.30 na programu je uprizorenje Istra Inspirita "Veli Jože i mitska bića hodaju među nama", a oba festivalska dana završavaju puštanjem lampiona u 23 sata.

Na programu Festivala su i Noći literature, u kojima će u petak u 19 sati u gradskoj loži nastupiti Korado Korlević i s gledišta znanstvenika objasniti legende o divovima i drugim nadnaravnim bićima iz narodnih predaja, dok će u subotu, 6. pisci znanstvene fantastike Vanja Spirin iz Zagreba i Goran Skrobonja iz Beograda govoriti o divovima u regionalnim mitologijama i fantastičnim književnostima, pa i u njihovim romanima i pričama.

Divovska motika

Kroz cijelo vrijeme trajanja Festivala na glavnom motovunskom trgu bit će postavljen srednjovjekovni sajam, a posjetitelji će moći razgledati i izložbu "BBravure po motovunski" Barbare Bračun, slušati renesansnu glazbu Andrije Motovunjanina u živoj izvedbi ansambla Liberi Draconis, a kao ovogodišnji festivalski doprinos rekorderskoj baštini predstavit će se divovska motika i najveći cukerančić na svijetu (lani je to bila divovska kućica za ptice).

Udruga Slama iz Baranje predstavit će i ove godine svoje skulpture od slame; u sajamskoj ponudi bit će i novih suvenira na temu Velog Jože, a motovunski ugostitelji pripremili su posebne tematske menije s jelima nadahnutima pričom o Velom Joži.

- Svjesni smo da je turizam prodavanje imidža i identiteta i što je taj imidž različitiji od imidža ostalih destinacija, to je veća korist za samu destinaciju, zaključila je direktorica motovunske Turističke zajednice Iva Jeletić predstavljanje programa već drugog Festivala Velog Jože, kojim Motovun želi razvijati identitet i ponudu s kojim se po orginalnosti i vezanosti uz lokalnu baštinu doista nitko drugi ne može mjeriti, pa i u svjetskim razmjerima.

Naglasila je i kako je dobar "vjetar u leđa" pripremama za ovu manifestaciju stizao brojnim pozivima turističkim agencijama tjednima unatrag, te kako su baš zbog ovog Festivala popunjeni svi smještajni kapaciteti u Motovunu i široj okolici. (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter