Naziv Kukuriku koalicija nije u skladu sa zakonom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

SDP je prije 10-ak dana, u svoje i ime politickih partnera ciji je clan, od DIP-a zatražio mišljenje o tome može li naziv koalicije stranaka kojoj su na celu glasiti: Kukuriku koalicija: SDP, HNS, IDS, HSU, no ubrzo su dobili odbijenicu.

Pozivajuci se na Zakon o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, iz DIP-a su im objasnili da je "naziv liste puni naziv politicke stranke, odnosno politickih stranaka ili stranacke koalicije, koja je, odnosno koje su listu predložile, te da se, ako politicke stranke koriste skraceni naziv stranke, odnosno stranaka ili stranacke koalicije, u nazivu mogu koristiti skracenice".

"Kandidacijska lista u svom nazivu sadrži naziv koalicije Kukuriku koalicija koji nije predviden Zakonom o izborima. Naime, rijec je o nazivu koji ne predstavlja puni naziv politickih stranaka, niti skracenicu tog naziva u smislu naznacene zakonske odredbe", objasnili su predstavnicima Kukuriku koalicije iz DIP-a.

Naveli su i da "skraceni naziv politickih stranaka može proizaci samo iz njihovih punih, odnosno skracenih naziva, kako su upisani u Registar politickih stranaka" te su podsjetili da su DIP, baš kao i Ustavni sud RH, vec donosili slicne odluke kad su nazivi koalicijskih lista u pitanju.

"Mogucnost naziva Kukuriku koalicija postojala bi jedino u situaciji da je koalicija politickih stranaka pod tim nazivom upisana u Registru politickih stranaka pri Ministarstvu uprave", zakljucno je poruceno iz DIP-a. Uputili su ih i da se za mišljenje obrate Ministarstvu uprave.

Iako su se dugo premišljali kako ce se zvati u predizbornoj kampanji - lijeva ili kastavska koalicija, odnosno Savez za promjene, cetiri su oporbene stranke na nedavnom predstavljanju svog Plana 21 najavile da ce na izbore ici pod nazivom Kukuriku koalicija.

Ocito ce SDP, HNS, IDS i HSU morati potražiti novog kuma za svoj politicki savez i zahvaliti se onima koji su ih tako krstili - novinarima Ivici ?ikicu i Branku Mijicu.


Podijeli: Facebook Twiter