Nazire se novi plato na pulskoj rivi


Nasipavanje dijela pulske rive, od platoa jaht-servisa prema Mandraču, iskopinama s gradilišta nove pulske bolnice, stiglo je gotovo na polovicu posla. Ovog tjedna, doduše, radovi miruju jer je izvođač izgradnje bolnice spojio praznike za tjedan dana godišnjih odmora, ali, kao i u projektu izgradnje bolnice, i na rivi je već realiziran velik dio posla.

Riječ je o gradnji obale u dužini od oko 130 metara i 45 metara u širinu prema moru. Do sada je dnevno oko 20-ak kamiona dovozilo iskopine s gradilišta bolnice, odnosno riva je nasipavana dnevno s oko 500 kubika materijala, i prema riječima nadležnih iz pulske Lučke uprave zgotovljeno je oko 40 posto nasipavanja. Kako se od ponedjeljka radovi nastavljaju očekuje se da bi u narednih mjesec dana pulska riva mogla dobiti novi plato. Za sada su konture još uvijek nevidljive u cijelosti, no, govore nadležni, linija obale na tom dijelu rive trebala bi se, u prosjeku, proširiti za dvadesetak metara.

Do realizacije ovog projekta došlo je nakon što je Lučka uprava Pula potpisala ugovor s Državnim uredom za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) za zbrinjavanje kamenja s gradilišta pulske Opće bolnice. Novi infrastrukturni zahvat i nastavak izgradnje pulske obale, koji Lučka uprava već godina provodi od Riječkog gata prema Mandraču.

Od 2011. godine do danas Lučka uprava izgradila je 60 metara obale, u dijelu rive kod Veslačkog kluba. Financira se iz projekta rekonstrukcije prometnice Riječki gat-Veli Vrh, odnosno osigurana su sredstva u iznosu od milijun kuna od nadležnog Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Lučka uprava za izvođenje radova nasipavanja utrošit će još 600 tisuća kuna.

Izgradnja Opće bolnice Pula otvorila je kvalitetnu mogućnost da se kamen izvađen na tom gradilištu iskoristi za nasipanje obale i dobivanje novih metara obale. Kada plato bude nasipan, odnosno ubrzo izgrađen, na njemu bi Grad Pula trebao prema najavama osmisliti nove javne sadržaje i pokrenuti određene gospodarske aktivnosti.

Na taj novi, budući, dio pulske rive, namjerava se preseliti i Veslački klub, izgraditi nove prostore Lučke uprave, ali i hidroavionsko pristanište koje je trenutno nadomak Uljanika na centralnom dijelu rive. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter