Nazarbajev si osigurao cetvrt stoljeca vlasti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dugogodišnji predsjednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev pobijedio je na nedjeljnim pijevremenim predsjednickim izborima u toj zemlji osvojivši prema prvim službenim rezultatima cak 95.5 posto glasova, objavilo je u ponedjeljak središnje izborno povjerenstvo.

Nezavisni analiticari kažu da da nema sumnje da je Nazarbajev popularan medu Kazahstancima, ali da postotak od 95,5 posto glasova iznenaduje cak i za neke njegove pristaše.

Prijevremenim je izborima Nazarbajev, koji je na vlasti od 1989. godine, osigurao sebi još pet godna na celu te naftom i plinom bogate srednjoazijske države sa 16,4 milijuna stanovnika u kojoj se ne naziru odjecima revolucija što su zadesile arapske države.

Upravo je stabilnost glavni moto politike kojom je ovaj 70-godišnji politicar u protekla dva desetljeca na vlasti uspio privuci više od 120 milijardi dolara investicija u Kazahstan. No, Nazarbajeva u njegovoj zemlji i izvan nje cesto prozivaju zbog nedemokratskih metoda vlasti.

Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS), kojom je prošle godine predsjedao Kazahstan, postavila je diljem te zemlje više od 300 izbornih promatraca koji su izrazili zabrinutost zbog netransparentnosti i medijskih nesloboda.

Nazarbajev se natjecao s trojicom protukandidata odanih vlasti, medu kojima je jedan u nedjelju priznao da je glasovao za njega. Oporba je odlucila bojkotirati izbore ocijenivši da nije imala dovoljno vremena da se organizira i nazvala ih je "lakrdijom". (Hina, agencije)


Podijeli: Facebook Twiter