Navodni robovlasnik duševno bolestan

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Slucaj navodnog ropstva, koji je u srpnju 2008. godine dignuo na noge ne samo istarsku javnost, pao je u vodu nakon što je Opcinski sud u Porecu pravomocnim rješenjem obustavio postupak protiv okrivljenog Špenda Refikija (32), makedonskog državljanina na privremenom boravku u RH, koji živi u Staricima pokraj Poreca. Na temelju nalaza vještakinje psihijatrijske struke, zakljuceno je da je Refiki, koji je bio optužen za kazneno djelo protiv vrijednosti zašticenih medunarodnim pravom - trgovanja ljudima i ropstvom - raspravno nesposoban te da boluje od trajne duševne bolesti - šizofrenije.

U obrazloženju se izmedu ostalog navodi da optuženi Refiki nije sposoban sudjelovati na raspravi i suradivati s odvjetnikom, da nije u stanju razumjeti sudski proces, shvatiti prirodu i svrhu kaznenog postupka, razumjeti pojedine procesne radnje i njihove posljedice, kao i da se njegovo zdravstveno stanje - koje se sve više pogoršava i vodi prema potpunoj invalidnosti - nece bitno popraviti.

Optužnica pazinskog Opcinskog državnog odvjetništva Refikija je teretila da je od veljace do srpnja 2008. godine iskorištavao Sabahudina Bašica, državljana BiH, za besplatni rad, što se po Ženevskoj konvenciji smatra ropstvom. Refiki je, po optužnici, Bašicu obecao smještaj i hranu te neto dohodak od tri tisuce kuna mjesecno za cuvanje ovaca. No, oduzeo mu je putovnicu i osobnu iskaznicu te ga smjestio u drvenu baraku bez vode i drugih uvjeta za život. Tjerao ga je da radi od 4 sata ujutro do ponoci, i to na poslovima vezanim uz cuvanje ovaca, ali i svim ostalim poslovima oko kuce, pa cak i gradevinskim radovima.

U optužnici se navodi da Bašic u pet mjeseci boravka i rada kod Refikija nije primio niti jednu placu te da je dnevno dobivao tek dva skromna obroka. Bašic je navodno bio izložen maltretiranju, psovanju i ponižavanju ako bi od Refikija zatražio vracanje dokumenata. Nije mu cak bilo dozvoljeno sjesti u hladovinu dok je cuvao ovce, a jednom ga je prilikom Refiki natjerao da ovce na ispašu odvede na tudu parcelu. U optužnici je navedeno da je Bašic jednog dana ugledao svoju osobnu iskaznicu u otvorenom Refikijevom vozilu te je potajice uzeo. Nakon što se ohrabrio nazvao je policiju i prijavio slucaj. Špend Refiki je uhicen u velikoj policijskoj akciji i smješten u pulski pritvor do pocetka sudenja krajem listopada.

Na prvoj raspravi Bašic je dao iscrpni iskaz u kojemu je potvrdio sve navode optužnice, a tijekom svoga iskazivanja je i zaplakao. U pet glavnih rasprava bilo je desetak svjedoka koji su negirali postojanje ropstva u slucaju Refiki - Bašic te tvrdili da je potonji bio slobodan i da ga nitko nije ogranicavao u kretanju, izlascima u lokale, kupanju tijekom ljeta pa cak i odlascima kuci u BiH. Špend Refiki je cijelo vrijeme postupka negirao kazneno djelo.

Vec u istražnom dijelu postupka sucu je izjavio da ništa od toga ne odgovara istini, da je Bašic kod njih bio tretiran jednako kao i svaki clan obitelji te da je i jeo s njima, za zajednickim stolom. Jedna je svjedokinja kazala da je Bašic s Refikijem obilazio i jednu od poreckih kockarnica te da je trošio svoj novac. No, ipak se 17. srpnja ohrabrio i pozvao policiju, koja ga je spasila od ropstva.

Nakon uhicenja i pritvaranja Refikija Bašic je radi zaštite odveden na nepoznatu lokaciju i bio je pod prismotrom policije. Policajci su ga i pratili na sudenje te vozili natrag na nepoznatu lokaciju. (Mateo SARDELIN)


Podijeli: Facebook Twiter