Navijači spremni za EURO, nema bojazni od terorizma

Hrvatski navijači na ulicama Gdanjska uoči utakmice Hrvatska - Španjolska prije četiri godine (M. MIJOŠEK)
Hrvatski navijači na ulicama Gdanjska uoči utakmice Hrvatska - Španjolska prije četiri godine (M. MIJOŠEK)

Kako se bliži Europsko nogometno prvenstvo u Francuskoj, koje će trajati od 10. lipnja pa sve do 10. srpnja, tako raste i interes navijača za odlazak na utakmice hrvatske reprezentacije, koja je izborila nastup na ovom uglednom sportskom natjecanju. Velike turističke agencije, poput Atlasa, Kompasa i Ban Toursa, koja je i službena agencija Hrvatskog nogometnog saveza (HNS), pripremile su već aranžmane, a kako saznajemo od njih interes je popriličan, bez obzira na sveprisutnu bojazan od terorizma, posebno nakon napada u Parizu početkom studenogA prošle godine.

Zanimljivo je da samo Pariz, koji je u lipnju - bez obzira na prvenstvo - krcat turistima, na sigurnost namjerava utrošiti 17 milijuna eura. Male istarske turističke agencije većinom ne prodaju takve aranžmane, a one koje da, oslanjaju se na suradnju upravo s ovim velikim agencijama. Pritom, karte za utakmice nisu uključene u aranžmane, već se mogu nabaviti putem UEFA-inih kanala. Agencije prognoziraju da bi u Francuskoj na svakoj utakmici moglo biti oko 10 tisuća hrvatskih navijača.

- Za EURO za sada bilježimo uglavnom interes naših korporativnih klijenata koji planiraju organizirati nagradne igre i slično, isto vrijedi za naše klijente iz cijele Hrvatske. Klijentima možemo ponuditi dva aktualna charter programa za 17. lipnja - za utakmicu između Hrvatske i Češke u St. Etienneu, te 21. lipnja u Bordeauxu - za utakmicu Hrvatske i Španjolske. Postoje u ponudi i opcije za Pariz, i to za utakmicu između Turske i Hrvatske 12. lipnja, no polazak je upitan iz sigurnosnih razloga. Naime, utakmica s Turskom smatra se utakmicom visokog rizika.

Klijentima su na raspolaganju i individualni paket-aranžmani na bazi dva noćenja, s transferom i zrakoplovnom kartom, kaže nam Nikolina Frklić koja je u Atlasu su zadužena za odnose s javnošću.

Jednodnevne aranžmane za utakmice sa Češkom i Španjolskom nudi i Kompas, i to s avionskim prijevozom. Također, za one koji će ostati duže, nude i aranžmane prijevoza autobusom s jedne na drugu utakmicu uz turističko upoznavanje Francuske.

- Zasada je veći interes za utakmicu sa Španjolskoj. Već smo popunili jedan avion i sada krećemo s drugim. Mislim da će to onda biti to. Nažalost, charter za prvu utakmicu s Turskom u Parizu nismo uspjeli dobiti, budući da očito vlada velik interes iz Turske za tu utakmicu. Također, nadamo se da će Hrvatska ući i drugi krug natjecanja i već smo napravili neke predrezervacije i za daljnji dio natjecanja, kaže nam direktor Kompasa Ivan Pukšar, koji dodaje da prodaja ide uobičajeno kao što je to bio slučaj i s ostalim sportskim priredbama.

Dakle, straha od terorizma nema.

- Među našim navijačima nismo primijetili takvu bojazan. A i mjere sigurnosti će biti postrožene u mjestima gdje se odigravaju utakmice. Koliko znam, bit će čak četiri kontrole prije samog ulaska na stadion, veli Pukšar.

(Barbara BAN)

OPŠIRNIJE KAKO DO EURA U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter