Navijači na Drosini izviždali čuvanje rezultata

Detalj s utakmice (M. MIJOŠEK)
Detalj s utakmice (M. MIJOŠEK)

Trener Istre 1961 Igor Pamić spoznao je u subotu koliko je mala razlika između heroja i gubitnika. Rijetko će koje zanimanje kao trenersko donijeti tolike razlike u poimanju nečijeg rada. Rijetko će koje zanimanje u tolikoj mjeri ovisiti o sreći, o jednom uspješnom ili neuspješnom potezu. To je prokletstvo nogometnih trenera. Jer nogomet je zabava za široke mase, to je najvažnije sporedna stvar na svijetu. A, da je Jugović u 84. minuti pogodio zicer, umjesto što ga je promašio, ili da je Križman u 90. minuti svladao Ježinu, danas bi Pamića slavili kao odličnog trenera. Trenera koji je s desetoricom stigao do značajne pobjede nad Zadranima.

U razgovorima nakon susreta vjerojatno bi se tada puno njih složilo s trenerovom idejom da u drugih 45 minuta, s igračem manje na travnjaku, zatvori momčad pred svojim golom i čeka priliku iz kontre da riješi utakmicu. Tada bi to vjerojatno bilo proglašeno dobitnom taktikom. Tada bi se na posljednji prvoligaški susret ove godine, na gostovanje kod Zagreba, otišlo na krilima velikog uspjeha. Sve bi se to dogodilo samo da je. Nažalost, nije.

Jugović nije pogodio okvir gola, Križman nije svladao Ježinu baš kao što nije niti u Splitu, u sličnoj situaciji, poentirao pred odlazak na odmor. I zato je Pamić nakon utakmice morao slušati zvižduke i prozivanja s tribina, zato je i na presici morao pognuti glavu kad je objašnjavao zbog čega je pred svojim navijačima stao u "bunker" u drugom poluvremenu.

Zato se danas na Paminja gleda kao na gubitnika. Zato su gledatelji stadion napuštali ljuti što su njihovi ljubimci odigrali "kukavički". Što su odabrali branjenje vodstva od 1:0 umjesto da s desetoricom hrabro krenu, i u nastavku, u otvorenu borbu protiv, ne baš inspiriranih, Zadrana.

No, valja se odmah zapitati što bi bilo da je Pamić zaista poslušao savjete s tribina i krenuo u nastavak susreta u borbu "otvorenog garda", iako je imao igrača manje? Kako bi gledatelji reagirali da su Zadrani "razbili" Puljane i ugrabili cijeli plijen? Da li bi tada Pamić bio heroj jer je išao u totalni rizik ili bi ispao naivac? Sad je na ta pitanja, dakako, teško odgovoriti, jer se to nije dogodilo. (Roberto CAR)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU OD PONEDJELJKA


Podijeli: Facebook Twiter