Navijači Istre 1961 divljački napali Slovence

Koparski navijač ozlijeđen je pivskom bocom (Snimio Slađan Dragojević)
Koparski navijač ozlijeđen je pivskom bocom (Snimio Slađan Dragojević)

Uoči prijateljske nogometne utakmice između Istre 1961 i Kopra danas u Bujama, oko 40 navijača Istre 1961 u 16.45 sati napalo je 14 slovenskih navijača na terasi pizzerije San Leonardo na Trgu Slobode u Bujama.

U sukobu je jedan slovenski navijač lakše ozlijeđen. Nogometna utakmica počela je u 17 sati., a prema policijskom izviješću sukob je izbio prije početka utakmice daleko od nogometnog terena.

Utvrđeno je da su navijači Istre 1961 napali slovenske navijače na terasi jednog lokala u Bujama. Nakon incidenta Puljani su se razbježali po Bujama, a Slovence je bujska policija na njihov zahtjev otpratila do državne granice sa Slovenijom. Policija je krenula u intenzivnu potragu za napadačima.

Na mjestu događaja dobili smo izjave nekoliko osoba koji je uznemirio građane Buja. Svi naši sugovornici su složni da se radi o ljudima koji bi trebali sjediti u zatvoru, a ne biti vani. Sugovornici su htjeli ostati anonimni jer smatraju da bi takvim kriminalcima palo na pamet svetiti se i njima.

"To je bilo strašno, šokiran sam, mislim da ih je bilo oko 40 i svi su trčali prema gore, prema trgu i imali su boce u rukama. Kada su došli do pjace zaskočili su manju grupu osoba i počeli ih mlatiti.

Neki su bježali, a boce su letjele na sve strane. Mislim da su pošteno udarili nekoliko njih, ali nisam vidio iz blizine. Nije mi jasno zašto se takav ološ napokon ne osudi na poštene zatvorske kazne i to na prisilni rad pa će imati gdje prazniti energiju", kazao nam je jedan šetač koji se našao nedaleko od sukoba.

U pizzeriji San Leonardo doznajemo od konobarice da je grupa Slovenaca uredno sjedila te da je divljački napadnuta od strane navijača iz Pule. Neki su čak na trgu prije sukoba navukli fantomke na glave.

"Slovenci su sjedili na terasi i naručili cugu. Nikoga nisu dirali niti su uopće bili glasni. Jednostavno su ispijali cugu i razgovarali, kao i svaki drugi gost. Vidjeli smo da je dotrčala veća grupa mlađih osoba i napala 14 Slovenaca koji su sjedili na terasi. Bilo je to nešto nenormalno, boce su letjele okolo i jednog su, mislim, pogodili u glavu. A nakon toga su se razbježali po ulicama", rekla je konobarica.

Treći sugovornik rekao je da je sukob pratio s prozora te da nije mogao vjerovati svojim očima. Nažalost ne vjeruje da će biti kakve koristi ako se napadače ulovi jer će ubrzo izaći i sve to ponoviti u nekom drugom mjestu.

"Prema onom što sam vidio bili su bijesni i žedni krvi sa čvrstom namjerom da nekog povrijede, a tko zna možda i nešto više, da ubiju. Odvratno, ovo nam je reklama i deviza jer očito živimo u državi koja nam bolje ne može ponuditi. Kako je već uobičajeno takvi neće odgovarati dok netko ne pogine, a i tada je upitno.

Recimo da je ovaj Slovenac sada, ne daj bože poginuo, što bi se dogodilo, možda ništa? No, ipak vjerujem da će naša policija uhvatiti počinitelje i zatvoriti ih, apeliram na sud da ih drastično kazni ili neka si ih drže u Puli i ne puštaju van grada, očito njima takvi tamo odgovaraju", rekao je muškarac. (Napisao i snimio M. SARDELIN)


Podijeli: Facebook Twiter