Navaljnom kazna preinačena u uvjetnu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prizivni sud u ruskom gradu Kirov u srijedu je Alekseju Navaljnom, velikom kritičaru Kremlja, petogodišnju zatvorsku kaznu preinačio u uvjetnu, javlja AFP, podsjećajući da je Navaljni u srpnju bio osuđen za krađu 10 tisuća prostornih metara drvne građe i nanošenje štete od 16 milijuna rubalja tvornici "Kirovles" dok je 2009. godine radio kao savjetnik guvernera Kirovske oblasti.

Navalni je tvrdio da je optužba iskostruirana i da je politički motivirana. Sud je presudu od 18. srpnja protiv Navaljnog i suoptuženog Pjotra Ofitserova prekvalificirao u uvjetnu kaznu, objasnio je sudac čitajući odluku suda nakon prizivnog postupka.

Državno odvjetništvo tražilo je odbacivanje žalbe i potvrdu petogodišnje zatvorske kazne za Navaljnog i četverogodišnje zatvorske kazne za Ofitserova.

Presuda se smatra pobjedom oporbe, no 37-godišnji karizmatični odvjetnik koji se proslavio borbom protiv korupcije najavio je nastavak napora za odbacivanjem optužnice u cijelosti, kako bi se potpuno poništila. "Ocjenjujemo da presuda nije utemeljena na zakonu", kazao je Navaljni novinarima nakon okončanja postupka.

Smatra da današnja odluka suda, prema kojoj neće provesti pet godina u zatvoru ali je presuda i dalje osuđujuća, ima za cilj nastavak vršenja pritisak na njega kako se ne bi bavio političkim aktivnostima. "Vlasti me svim silama pokušavaju udaljiti iz političke borbe, ali neće uspjeti", poručio je Navaljni. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter